Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Рекетират ме схемаджии, заплашват да ми разгонят фамилията

„Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура“

По думите на Боил Банов, изнесеният от Елена Йончева запис бил направен от Ангел Ангелов и Иво Костов, които събирали записи, за да рекетират с тях. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Боил Банов: Рекетират ме схемаджии, заплашват да ми разгонят фамилията

По думите на Боил Банов, изнесеният от Елена Йончева запис бил направен от Ангел Ангелов и Иво Костов, които събирали записи, за да рекетират с тях. Снимка: Стопкадър от Нова тв

„Това са схемаджии и изнудвачи. Престъпна група. Единият работи в администрацията, другият обира отвън проекти. Единият дава информация на другия, другият през трети клиенти казва „Аз имам вътрешна информация“, знаят какво и как да направят и печелят проекти.“

Така министърът на културата Боил Банов обясни обвинението в корупция, отправено му вчера от депутатката от БСП Елена Йончева със запис, направен тайно в кабинета му по времето, когато е бил зам.-министър на Вежди Рашидов.

Според Йончева, изнесеният разговор разкрива, че Банов е участвал в схема за подправяне на документи с цел да се спести неустойка от около 700 хил. лв. на фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото – дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Още вчера случая се зае да провери Специализираната прокуратура.

Тази сутрин Банов бе в студиото на „Здравей, България“, където в емоционално интервю заяви, че изнесеният разговор е подправен. По думите му, записът бил направен от Ангел Ангелов и Иво Костов, които събирали записи, за да рекетират с тях.

„Това си е като малка организирана престъпна група. Те правят същото в момента в Министерство на образованието. Този човек (Ангел Ангелов) записва всичко, той го прави от години. (…) Записва всеки висшестоящ, при който влезе, пуска някакво устройство и започва да записва – каза Банов. – Този човек вероятно притежава огромна колекция от записи. Какво прави с нея и как я модифицира? Рекетира, това прави.

 Директорът на дирекция „Образование и наука“ беше подал сигнал в полицията. Той също е сплашван от него, гумите са му рязани. В момента има жалба срещу него – през декември го е хванал в схема, спрял му е достъпа до директора и започва заплахи.“

Боил Банов разказа, че Костов и Ангелов са го заплашвали чрез трети хора, че ще му „разгонят фамилията“, ще го „унищожат“ и „съсипят“:

„Казаха ни: „Г-н Банов, г-н Рашидов, записва ви от години, на всяка среща“. От това, което разбрах, той влиза и в лични заплахи с директора, а при мен действа през трети хора, които идват по работа в министерството и казват: „Вижте, Иво Костов и Ангел Ангелов казаха, че ще Ви разгонят фамилията, ще Ви унищожат, имат Ви на запис, имат ужасни компромати срещу Вас, ще Ви съсипят.“

„Поне четири-пет пъти“, твърди Банов, че е бил заплашван от въпросния тандем. Но откакто станал министър, заплахите спрели.

„После някакъв уплах се е получил. Вежди Рашидов знаеше за това. Човек може да се оплаче и трябва да се оплаче – но когато има нещо черно на бяло. Как да се оплачем в прокуратурата с „Казаха ни, че този човек ни записва“?!“, обясни министърът защо досега не се подал оплакване.

За записа Боил Банов каза, че за него той е „глупост“:

„Този запис е компилация от десетки срещи. За мен записът е подработен, прокуратурата ще каже. Подправен е със сигурност,  нагласен е. Смятам, че и [сега] от нашия разговор [в Нова тв] могат да направят сглобка, каквато преценят. За мен този запис е фалшифициран, те след като видяха, че Министерството ги съди за тази неустойка, започнаха да говорят някакви невероятни глупости за втора сума“.

Според Банов, моментът за атаката срещу него бил избран заради еуфорията около портрета на княз Батенберг, която Министерството на културата купи от търг във Виена.

„Това е страшна помия, непроверена… (…) Вкараха ме в това и аз в момента се обяснявам за нещо, което е подхвърлено от едни престъпници, хвърлено в обществото, точно за да се обяснява. Хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща“, коментира министърът.

Боил Банов смята, че ударът върху него е удар върху цялата българска култура:

„Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава. Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин, означава да посягаш на цялата култура“.

Боил Банов заяви, че не е дал оставка, но е готов всеки момент да я подаде:

„Аз съм декларирал пред премиера, че всеки един момент може да се тълкува, че съм я подал. [Премиерът] ми каза да не се предавам. Аз дали съм подал оставка, или не е все тая. Аз съм я депозирал, нека цялото общество знае това и е спокойно“.

„Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата”, сподели Боил Банов.

Цялото интервю на Боил Банов в „Здравей, България“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90