Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Боил Банов: Свалих точки от законопроекта за радио и телевизия, срещу които се обявиха интелектуалците

Директорът на Радиото смята, че общественият натиск не е оправдание да се махат основни членове в Закона

Видеоконферентният разговор не доведе до консенсус между министъра на културата Боил Банов и генералния директор на БНР Антон Балтаков - Боил Банов: Свалих точки от законопроекта за радио и телевизия, срещу които се обявиха интелектуалците

Видеоконферентният разговор не доведе до консенсус между министъра на културата Боил Банов и генералния директор на БНР Антон Балтаков

Видеоразговор по казуса с промените в Закона за радио и телевизия проведоха днес, 28 октомври, министърът на културата Боил Банов и директорът на Българското национално радио Андон Балтаков. На виртуалната им среща присъстваха и членове на работната група, която е подготвила промените в проектозакона. С изключение на Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в МК, останалите не се включиха в разговора.

Повод за виртуалния диалог е заявената преди около седмица оставка на Балтаков, считано от 1 ноември. Спорът е за извадените от проектозакона предложени от него 8 члена, касаещи мандатността и управленската структура на двете обществени медии. Балтаков настояваше, че това е еднолична подмяна на решението на работната група, върху което той е дал становище, а Боил Банов неколкократно подчерта, че изваждането на текстовете е само заради предстоящото обществено обсъждане.

„През месец юли председателят на комисията за медии в НС Вежди Рашидов вкара подобни текстове, които бързо предизвикаха обществено недоволство, включително подписка от интелектуалци. Предизвикаха остра реакция, което го принуди почти мигновено да оттегли законопроекта. С оглед на тази обществена реакция ние извадихме тези текстове от материала за обществено обсъждане, за да не провокираме бламиране на нашия проектозакон, около който е важно всички да се обединим”, заяви министър Банов.

„Това, че има обществен натиск, не е оправдание да се махат толкова основни членове в Закона за радио и телевизия”, отговори директорът на БНР.

След няколко уточняващи целта на работната група реплики, се стигна до поредното избухване.

„Ако нямаше брожения през юли, нямаше да водим този разговор в момента. Това е реалността, в която живеем”, репликира Боил Банов и отново подчерта: „Пак казвам, гарантирам, че ако има обществен консенсус и по тези точки, аз ще вкарам закона с тях.”

„Не ви вярвам, господин Банов – отговори Андон Балтаков. – Не ви вярвам, защото дадох негативна оценка на ЗИД на Закона за радио и телевизия, който касае Европейската директива и вие го внесохте, без да го вземете под внимание. СЕМ, БНР и БНТ внесоха единна оценка по отношение на мандатността и не я взехте предвид, как да ви вярвам.”

Двамата не се разбраха и по още един въпрос – дали продължителността на мандата на генералните директори, която трябваше да бъде увеличена на 5 години, вместо да остане тригодишна, е от значение. Според Боил Банов това е бил основният проблем пред противниците на законопроекта, а според Андон Балтаков това е без значение, защото приоритет е управленската структура, която има нужда от промяна. Директорът на Радиото каза, че е изготвил програмата си за 3 години и не се тревожи, че мандатът му няма да бъде увеличен.

Министърът на културата заяви, че ще застане на позицията, която медиите и обществото искат от него и няма намерение да взима еднолични решения. Освен това репликира своя опонент с думите:

„Вие не сте директор на БНР, вие сте директор на общественото мнение в България очевидно. Аз съм български режисьор и мога да направя тази алюзия”.

На финала на половинчасовия разговор Боил Банов беше директен:

„Ако обществото приеме останалата част от проектозакона, аз ще върна свалените членове и ще внеса проект, който обществото е подкрепило. Не оставих тази част от закона, защото имаше опасност интелектуалците, разбрали-недоразбрали, да излязат и да го бламират, както бламираха този на Вежди Рашидов. Искам нещата да се случат неполитизирано. Ако бяхме го пуснали в този вид, досега щяха да са бламирали всичко”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах