Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Бесен съм! Царските конюшни са защитени от закона

„Всички сгради със специален статут трябва да бъдат възстановени: и Тютюневите складове, и Двойната къща, и Царските конюшни“, казва министърът

Според Боил Банов, няма логика пожарът в Царските конюшни да е причинен умишлено. Снимка: Стопкадър Би Ти Ви - Боил Банов: Бесен съм! Царските конюшни са защитени от закона

Според Боил Банов, няма логика пожарът в Царските конюшни да е причинен умишлено. Снимка: Стопкадър Би Ти Ви

Цялата централна градска част на София е под забрана [за пристрояване, надстрояване и ново строителство]. Те няма как да минат без предварително съгласуване с Министерството на културата. В момента, в който има и намек за паметник, ние няма да съгласуваме нищо, което ще промени вида на сградата“, заяви министърът на културата Боил Банов тази сутрин в студиото на Би Ти Ви.

Поканен да коментира пожара в бившите царски конюшни в неделя рано сутринта, в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв Боил Банов призна, че даването на статут „паметник на културата“ е забавено в този случай и посочи като причина непрекъснатите дела за собственост на обекта. Но според Банов сградата и сега е защитена и нищо не може за промени режима ѝ.

По Би Ти Ви министърът заяви, че е „бесен“ от това, което се случи с Царските конюшни:

„Аз съм бесен всеки път, когато стане такъв акт, дори и да е случайност“.

И по думите му, разбира какво мислят много хора – „някой от собствениците е поръчал пожара“, за да построи после нещо друго. Но обясни защо в такова предположение всъщност няма логика:

„По мои данни сградата, която горя, е на МВР. Знам какво е общественото мнение, но не може МВР да си е поръчало на някой да я запали“.

Банов подчерта, че дори и някоя сграда да бъде унищожена напълно, собственикът пак няма да има право да построи нищо на мястото ѝ.

Каквото и да стане, всички горели или съборени сгради, които имат този статут, ще трябва да бъдат възстановени в оригиналния си вид – и Тютюневите складове в Пловдив, и Двойната къща, и Царските конюшни. Такъв е законът, няма друг вариант“.

Ситуацията е обяснена и в сайта на Министерството на културата:

Бившите Царски конюшни и в настоящия момент са в охранителен режим по Закона за културното наследство. (…) През 2014 г. Министерството на културата е съгласувало Подробния устройствен план, предложен от Столична община, с препоръка да се впише, че не е допустимо пристрояване, надстрояване и ново строителство, а само дейности по консервация и реставрация“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90