Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боил Банов в записа: За да го предлага министърът, значи има проблем

Целият аудиозапис, оповестен от Елена Йончева (репликата за министъра - на 3:26 мин. във видеото)

„Това, което се скалъпва в момента – за да бъда откровен и почтен докрай – от 4 години съм рекетиран от всякакви записи“, коментира министърът на културата на брифинг пред медиите днес в Министерски съвет. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов в записа: За да го предлага министърът, значи има проблем

„Това, което се скалъпва в момента – за да бъда откровен и почтен докрай – от 4 години съм рекетиран от всякакви записи“, коментира министърът на културата на брифинг пред медиите днес в Министерски съвет. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„За да го предлага министърът, значи има проблем“, казва Боил Банов в записа, с който Елена Йончева го обвинява в корупция. Депутатката от БСП твърди, че Банов, който по онова време е заместник на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, е опростил 750 хил. лв неустойки на фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне с 33 дни след крайния срок на проекта.

Аудиозаписът бе публикуван днес в профила на НС на БСП в Ютюб и, по думи на Йончева, е направен през март 2016 г.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ОБВИНЕН В КОРУПЦИЯ ОТ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА 

БОИЛ БАНОВ В ОТГОВОР НА ОБВИНЕНИЯТА: ТОВА Е ГАВРА И ИНСИНУАЦИЯ

В разговора, проведен на 24 март 2016 г. в кабинета на Боил Банов в министерството, участват Татяна Цановска – и.д. директор „Дирекция правна“, Ангел Ангелов – дирекция „Европейски програми“ и арх. Мечкунов – ръководител на проекта от страна на Министерство на Културата.

„Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР (строително-монтажните работи) за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези – чува се гласът на Банов в записа. – Проблемите са два – първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното… Тоест, предполага се, че ние си вземаме от онези неустойката, а тази [сума от] 700 хил. да я вкараме там. Което не ни устройва, реално ще изгорим с тях. Трябва да направим следното нещо – правиш акт 10 и го раздробяваш на две или на три акт 10, може ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация.“

Изпълнителят на проекта за над 15 млн. евро е дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Комплексът „Антична Сердика“ бе открит през април 2016-а. По думите на Банов, разговорът е записан от Ангел Ангелов, бивш директор на Дирекция „Европейски програми и проекти“ към арт ведомството. Впоследствие Ангелов е уволнен от поста си от тогавашния министър Рашидов заради неспособност да си върши работата.

В почти 17-минутния запис се чува гласът на Боил Банов да дава насоки на служител в министерството как да бъдат подправени нужните документи.

„Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие. (…) Но това трябва да го направим до дни… Да го входираме другата седмица, на ръка… Да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне – за искане на неустойка.“

Йончева обясни на пресконференция но 30 януари, че записът бил направен от въпросния служител, тъй като той станал част от незаконна схема и смятал, че аудиофайлът ще може да го защити при бъдещи проблеми.

„За да го предлага министърът, значи има проблем“, чува се отново Банов след неясен диалог и страничен шум в записа, който по-нататък изчезва.

След това се чува как Боил Банов говори по телефона с Атанас Ангелов, независим строителен надзор в „ДЗЗД Инвест консулт“, за да му обясни „на Ларгото какъв проблем има“:

„Атанасе, виж сега какъв проблем имаме, да ми кажеш как се процедира. На Ларгото има отчетени 33 дни закъснение – СМР и КРР. За това 33 дни закъснение ние трябва да им искаме неустойка 700 000.

Тази неустойка от 700 000 ние първо и да я искаме, няма да можем да си я вземем никога. По-големият проблем е следният, че ние трябва да внесем тези пари в регионалното, [МРРБ] не ги интересува, ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало ние, след като го имаме в договора, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и искат да им преведем тези пари. Сега, за да не се случва това нещо и да се съдим десет години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение – да намерим в периода на строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало обаче в строителните книжа отчетено нищо, че не се е правило никакво СМР и да пуснем акт 10 и акт 11 съответно, за спиране – за да може да излезе на чисто, че няма закъснение… Няма да уведомяваме. Ние ги пишем, носим ги там дисковете, те ги прилагат и това е. Въпросът е ДНСК трябва ли да се уведомява?“

Следва втори телефонен разговор, този път с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД „Антична Сердика“. На него бива изложено същото.

„Тук, до дни обаче трябва това да го направим, иначе трябва да влезем в процедура ние да си искаме неустойката за това.“

Записът на разговора е качен в Ютюб със субтитри, ние Ви предлагаме записа без субтитри, защото в него се чува репликата за министъра, която може да чуете на 3:26 мин.:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах