Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Всяка вечер е под въпрос дали ще има спектакъл

В културата масово са се ваксинирали, съобщи министърът

Снимка: Стопкадър от Нова тв - Боил Банов: Всяка вечер е под въпрос дали ще има спектакъл

Снимка: Стопкадър от Нова тв

По 15-20 души има с коронавирус в театрите, в операта, съобщи министърът на културата Боил Банов в студиото на неделното предаване „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му, всяка вечер е под въпрос дали ще се проведе спектакъл.

„При нашите хора също има много болни – каза Банов. – Колко, не мога да кажа. Но има по 15-20 души в театри, в операта, което веднага създава условия за карантиниране на останалите. Реално спектакъл всяка вечер е съмнително дали ще има. Така че по-добрият вариант е това. Разбира се, могат да продължат да репетират.“

Боил Банов заяви, че десет дни карантина в културата не е голям проблем и припомни, че целият сектор работи от началото на сезона тази есен, макар и при ограничен брой зрители. Министърът припомни, че заплатите на щатните творци са осигурени от държавата, а независимите артисти са подпомагани финансово от програми.

„Десетте дни няма да съсипят системата. Надявам се, че няма да са повече – отбеляза Банов. – Ключово в случая е да не се събират хора, за да спасим повече човешки животи, да счупим вълната. Трябва да спрем ръста на заболелите. В нашата система доказахме, че можем да работим спокойно.“

Боил Банов съобщи, че в културата масово са се ваксинирали, някои вече са си поставили и втората доза ваксина – при тях „вирусът минава много леко“.

„Тази атака срещу „Астра Зенека“ не даде възможност на много хора да се ваксинират, защото някои изчакват другите ваксини. Всеки има право на избор на ваксина. Но с изключение на този наложен от не знам къде негативизъм към едната ваксина, всичко друго върви нормално“, каза Банов.

Министърът сподели, че се е ваксинирал с „Астра Зенека“ на „зелен коридор“ и е „много щастлив“, чака втората си игла.

„Това наистина е страшно предубеждение срещу тази ваксина, нищо ѝ няма. Ето, в „Зад канала“ ги ваксинираха с една от другите – „Пфайзер“, хората са по същия начин, имат леко неразположение по ден-два, лека температура. Виждате ли колко странно сега, като съобщиха в четвъртък от Европейската комисия, че няма проблем, и от четвъртък изведнъж спряха случаите на тежки проблеми с „Астра Зенека“. Нещо като е качествено и е 10 пъти по-евтино от друго, така се случва обикновено“, коментира Боил Банов.

Министър Банов съобщи, че критериите за помощ на музикантите чрез Национален фонд „Култура“ са единствено творците да са платили данъци за 2019 г. и да представят доказателство, че работят в тази сфера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС