VivaPay

Боил Банов за карантината в културата: За няколко дни е, седмица

Държавата ще финансира културата, дори когато няма приходи, по-важното е да опазим нацията здрава, каза министърът

„Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители“, каза Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Боил Банов за карантината в културата: За няколко дни е, седмица

„Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители“, каза Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

До няколко дни или седмица очаква Боил Банов да продължи карантината на културата, съобщи министърът тази сутрин по Би Ти Ви. Вчера, 8 март, правителството нареди отмяната на всички прояви на държавните културни институти на територията на страната – театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, киносалони, читалища и библиотеки – като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19.

„Всяко събиране по повод изкуство на много хора за 2-3 часа създава риск – посочи Банов. – Основната грижа е превенцията. Хората може да си задават въпроси, но превенцията е ключова.“

Министърът заяви, че е „много е важно да опазим хората, знам, че е неприятно, но трябва да си опазим артистите“. И разкри надеждата си карантината в културата да продължи няколко дни:

„Очакванията са в рамките на няколко дни или седмица да намалее опасността, но заповедта е до второ нареждане“.

Америка за България

Културата се субсидира от държавата на базата на продадени билети, затова „Площад Славейков“ попита министъра ще има ли проблем с финансирането на културните институции, ако карантината се проточи.

„Ние имаме резервни начини да финансираме, така че не ни притеснява това колко време ще продължи – каза Банов. – По-скоро сме загрижени да опазим нацията здрава и да преминем през тоя бич. Това е по-важното, финансово сме подготвени“.

На въпрос за какъв период имат готовност да покриват финансово неработещите институции, министърът отговори:

„Не и ако продължи цяла година, разбира се. Финансов драматизъм няма. Трябва да положим усилия да не пламнем като Италия и други държави. Така че по-добре превантивно да направим нещо, ще обезпечим хората, това не е проблем за държавата. Имаме достатъчен ресурс“.

Боил Банов обясни пред „Площад Славейков“, че отмяната за културни събития е задължителна само за държавните институти. Попитан дали не важи и да баровете и нощните клубове, където концертите не се отменят, министърът каза, че хората трябва да имат „чувство за отговорност“:

„Баровете не са културни институти. Там не могат да се вземат мерки на този етап, не знам и какви биха могли да бъдат, освен ако Щабът нещо не препоръча. Хората трябва да имат чувство за отговорност. Не можем да контролираме баровете. Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители – защото този, който отиде някъде сред хора и занесе после вируса вкъщи, той ще го преодолее, но дали неговите възрастни родители ще успеят? Това е смисълът на цялата тази превенция. Първо да се грижим за родителите на всички ни“.

Водещият Антон Хекимян тази сутрин цитира мнение от Фейсбук на актьора Фахрадин Фахрадинов, че държавата по този начин ще спести пари за дотации в културата, което министърът определи като инфантилност:

„Важно е в този момент артистите да бъдат духовни водачи. Не е важно да си гледаме в собствената паничка, няма да се случи нищо страшно финансово за тези няколко дни“.

Боил Банов съобщи, че хората, които са си купили билети за падналите представления или концерти, ще си получат парите – „дори да ги потърсят след месец“, а ако желаят, да ги презаверят за друга дата. И призова желаещите да си получат парите обратно да избягват струпване по касите.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg