Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Боил Банов за карантината в културата: За няколко дни е, седмица

Държавата ще финансира културата, дори когато няма приходи, по-важното е да опазим нацията здрава, каза министърът

„Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители“, каза Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Боил Банов за карантината в културата: За няколко дни е, седмица

„Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители“, каза Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

До няколко дни или седмица очаква Боил Банов да продължи карантината на културата, съобщи министърът тази сутрин по Би Ти Ви. Вчера, 8 март, правителството нареди отмяната на всички прояви на държавните културни институти на територията на страната – театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, киносалони, читалища и библиотеки – като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19.

„Всяко събиране по повод изкуство на много хора за 2-3 часа създава риск – посочи Банов. – Основната грижа е превенцията. Хората може да си задават въпроси, но превенцията е ключова.“

Министърът заяви, че е „много е важно да опазим хората, знам, че е неприятно, но трябва да си опазим артистите“. И разкри надеждата си карантината в културата да продължи няколко дни:

„Очакванията са в рамките на няколко дни или седмица да намалее опасността, но заповедта е до второ нареждане“.

Културата се субсидира от държавата на базата на продадени билети, затова „Площад Славейков“ попита министъра ще има ли проблем с финансирането на културните институции, ако карантината се проточи.

„Ние имаме резервни начини да финансираме, така че не ни притеснява това колко време ще продължи – каза Банов. – По-скоро сме загрижени да опазим нацията здрава и да преминем през тоя бич. Това е по-важното, финансово сме подготвени“.

На въпрос за какъв период имат готовност да покриват финансово неработещите институции, министърът отговори:

„Не и ако продължи цяла година, разбира се. Финансов драматизъм няма. Трябва да положим усилия да не пламнем като Италия и други държави. Така че по-добре превантивно да направим нещо, ще обезпечим хората, това не е проблем за държавата. Имаме достатъчен ресурс“.

Боил Банов обясни пред „Площад Славейков“, че отмяната за културни събития е задължителна само за държавните институти. Попитан дали не важи и да баровете и нощните клубове, където концертите не се отменят, министърът каза, че хората трябва да имат „чувство за отговорност“:

„Баровете не са културни институти. Там не могат да се вземат мерки на този етап, не знам и какви биха могли да бъдат, освен ако Щабът нещо не препоръча. Хората трябва да имат чувство за отговорност. Не можем да контролираме баровете. Разчитаме на интелигентността на българите. Да пазят себе си, своите семейства и най-вече своите родители – защото този, който отиде някъде сред хора и занесе после вируса вкъщи, той ще го преодолее, но дали неговите възрастни родители ще успеят? Това е смисълът на цялата тази превенция. Първо да се грижим за родителите на всички ни“.

Водещият Антон Хекимян тази сутрин цитира мнение от Фейсбук на актьора Фахрадин Фахрадинов, че държавата по този начин ще спести пари за дотации в културата, което министърът определи като инфантилност:

„Важно е в този момент артистите да бъдат духовни водачи. Не е важно да си гледаме в собствената паничка, няма да се случи нищо страшно финансово за тези няколко дни“.

Боил Банов съобщи, че хората, които са си купили билети за падналите представления или концерти, ще си получат парите – „дори да ги потърсят след месец“, а ако желаят, да ги презаверят за друга дата. И призова желаещите да си получат парите обратно да избягват струпване по касите.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах