Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Боил Банов за случая с Дарина Такова: Неморално е да я карат да пее

„Ако Дарина Такова нямаше проблеми с гласа, нямам против - като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов за случая с Дарина Такова: Неморално е да я карат да пее

„Ако Дарина Такова нямаше проблеми с гласа, нямам против - като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Има нещо ненормално, да не кажа ненормално в това да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас, да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училище“, обяснява пред „Дневник“ министърът на културата Боил Банов решението си да поиска оставката на директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Оперната певица Дарина Такова сподели във Фейсбук унижението си от Столина Добрева, поискала от нея да се яви на конкурс пред комисия и да изпълни 5 откъса от музикални произведения, за да преподава в училището. В социалната мрежа Такова припомни защо не пее от 13 години – губи гласа си при операция на гласните струни в Белгия, което прекратява световната ѝ кариера по най-престижните оперни сцени.

„Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми“, написа Такова.

Столина Добрева разказва пред „Дневник“, че оперната певица се явила при нея да си подаде документите за конкурса за вакантното място за преподавател в НМУ и директорката ѝ обяснила, че трябва да се яви така, както и останалите кандидати за мястото.

„Вчера тя дойде да подаде документите си като отново се поинтересува трябва ли да минава през всички етапи на конкурса, които включват развиване на писмена тема, след това свирене или пеене и провеждане на урок със събеседване с комисията – казва Добрева. – Това е процедурата, по която всички преподаватели, които работят в училището, са преминали. Аз самата съм минала по същата процедура преди 25 години. Обясних, че няма как да направим така, че установеният ред, по който трябва да бъде проведена процедурата да бъде променен или да бъде прескочен или да заличим документално този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а победителят в такъв конкурс ще бъде нелегитимен. А това подкопава доверието. В момента, в който обясних това, г-жа Такова категорично отказа да си подаде документите и да участва в подобен конкурс.“

Министърът на културата смята, че предложението към Дарина Такова да мине през обичайната процедура за конкурс действително е унизително, имайки предвид инцидента, който е претърпяла. И твърди, че директорката е трябвало да намери начин да приеме Такова в НМУ.

„Ако нямаше проблеми с гласа, нямам против – като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище – казва Банов. – Но ние знаем, че има проблеми с гласа и това спря нейната кариера. И това е унижение. Директорът е длъжен да намери механизми, правила и да се справи с тази ситуация. След като не може да го направи – не заслужава да бъде директор там.“

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ИСКА ОСТАВКА ЗАРАДИ ДАРИНА ТАКОВА 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах