Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Боил Банов за случая с Дарина Такова: Неморално е да я карат да пее

„Ако Дарина Такова нямаше проблеми с гласа, нямам против - като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов за случая с Дарина Такова: Неморално е да я карат да пее

„Ако Дарина Такова нямаше проблеми с гласа, нямам против - като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище“, казва Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Има нещо ненормално, да не кажа ненормално в това да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас, да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училище“, обяснява пред „Дневник“ министърът на културата Боил Банов решението си да поиска оставката на директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Оперната певица Дарина Такова сподели във Фейсбук унижението си от Столина Добрева, поискала от нея да се яви на конкурс пред комисия и да изпълни 5 откъса от музикални произведения, за да преподава в училището. В социалната мрежа Такова припомни защо не пее от 13 години – губи гласа си при операция на гласните струни в Белгия, което прекратява световната ѝ кариера по най-престижните оперни сцени.

„Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми“, написа Такова.

Столина Добрева разказва пред „Дневник“, че оперната певица се явила при нея да си подаде документите за конкурса за вакантното място за преподавател в НМУ и директорката ѝ обяснила, че трябва да се яви така, както и останалите кандидати за мястото.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Вчера тя дойде да подаде документите си като отново се поинтересува трябва ли да минава през всички етапи на конкурса, които включват развиване на писмена тема, след това свирене или пеене и провеждане на урок със събеседване с комисията – казва Добрева. – Това е процедурата, по която всички преподаватели, които работят в училището, са преминали. Аз самата съм минала по същата процедура преди 25 години. Обясних, че няма как да направим така, че установеният ред, по който трябва да бъде проведена процедурата да бъде променен или да бъде прескочен или да заличим документално този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а победителят в такъв конкурс ще бъде нелегитимен. А това подкопава доверието. В момента, в който обясних това, г-жа Такова категорично отказа да си подаде документите и да участва в подобен конкурс.“

Министърът на културата смята, че предложението към Дарина Такова да мине през обичайната процедура за конкурс действително е унизително, имайки предвид инцидента, който е претърпяла. И твърди, че директорката е трябвало да намери начин да приеме Такова в НМУ.

„Ако нямаше проблеми с гласа, нямам против – като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след „Миланската скала“ да се доказва и в българското училище – казва Банов. – Но ние знаем, че има проблеми с гласа и това спря нейната кариера. И това е унижение. Директорът е длъжен да намери механизми, правила и да се справи с тази ситуация. След като не може да го направи – не заслужава да бъде директор там.“

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ИСКА ОСТАВКА ЗАРАДИ ДАРИНА ТАКОВА 

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах