Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бойка Велкова дебютира като режисьор в Народния

Актрисата изследва противоборството между две силни жени - Елизабет I и Мария Стюарт. Пиесата е на Оля Стоянова

Освен режисьор, Бойка Велкова ще има и роля в спектакъла. Снимки: Божидар Марков  - Бойка Велкова дебютира като режисьор в Народния

Освен режисьор, Бойка Велкова ще има и роля в спектакъла. Снимки: Божидар Марков

Бойка Велкова прави режисьорски дебют със спектакъл в Народния театър. Пиесата е българска, но сюжетът й се развива в Западна Европа – „Цветът на дълбоките води“ е по текст на Оля Стоянова и с музика, композирана и изпълнена от Теодосий Спасов, съпруг на Велкова.

Пиесата представя два забележителни женски исторически персонажа – Елизабет I  и Мария Стюарт. Тези силни и харизматични жени никога не са се срещали очи в очи, но дълги години, докато се борят за надмощие и си оспорват една и съща корона, си пишат писма с мили обръщения като „скъпа сестро“, „любяща моя посестримо“, „милостива братовчедко“.

Текстът на Оля Стоянова използва реални исторически факти, цитира исторически събития и фигури. Включени са и откъси от писмата, разменени между Елизабет I и Мария Стюарт. А останалото е изследване на женската сила – на способността да обичаш и да се жертваш, да бъдеш добър политик в едно несигурно време.

Освен режисьор, Бойка Велкова ще има и роля в спектакъла. Освен нея, на Сцената на IV етаж в Народния ще видим още Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Сценографията и костюмите са на Тита Димова.

Премиерата на „Цветът на дълбоките води“ е на 13 и 14 октомври в Народен театър „Иван Вазов“.

Бойка Велкова с първия си екип като режисьор

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg