Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойка Велкова на пиршество с Исабел Алиенде

Бойка Велкова излиза пред публиката с първия си моноспектакъл "Пътят към Афродита". - Бойка Велкова на пиршество с Исабел Алиенде

Бойка Велкова излиза пред публиката с първия си моноспектакъл "Пътят към Афродита".

Бойка Велкова се промъква към себе си от години. Танцува по плаващи пясъци заради невротизма на героините си, но остава стабилна, защото я крепят гении. Мята се между Чехов и Тенеси Уилямс, между Олби и Трейси Летс. Между Стоян Камбарев и Ивайло Христов. Между Чайковски и Пако де Лусия. Утихва в гнездото на Теодосий Спасов. Сродна душа, с която може да си поговори/поклюкарства „по женски” пък открива между страниците, изписани с почерка на Исабел Алиенде.

На 8 ноември в салона на Централния куклен театър на улица „Гурко” актрисата Бойка Велкова сваля воалите, с които е забулена жената Бойка. Прави го с първия си моноспектакъл „Пътят към Афродита”, изграден тъкмо от „Афродита” на Алиенде. Не е тайна, че Велкова от години търси подходящ текст, за да предизвика себе си и публиката с реализацията на моноспектакъл. Явно „Афродита” е много нейно четиво, защото актрисата ще разчита единствено на собственото си можене, без помощта на опитен режисьор.

Книгата на чилийката, която казва за себе си: „Моята земя – това е цяла Латинска Америка”, е трудно определима като жанр, защото в нея има всичко – пътеписи и любовни истории съжителстват с аромати, рецепти и тайни за афродизиаци. С щипка от всичко това е подправено и представлението на Велкова. Ще има и танци, и вино, и аромат на канела – все любими преживявания на актрисата.

„Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заявят своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга?”, отбелязва Велкова в анонса към представлението.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според Бойка „Пътят към Афродита” е за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита.

„Има подправки, без които животът ни би бил напълно безвкусен, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив сценичен разказ. Исабел Алиенде посвещава тези еротични фантазии на веселите, влюбените и – защо не? – на уплашените господа и унилите дами”, казва актрисата.

Дали дебютният й моноспектакъл отново ще я качи на театралния Олимп? Отговорът е на един билет разстояние. Цената му е между 10 и 20 лв.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах