Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Бойко Богданов върнат в конкурса за директор на Народния театър

Режисьорът: Дал съм пълен комплект документи, настоявам за извинение от министъра за унижението

„Ако бъдем пунктуални, употребената дума в сайта на министерството не е „стаж“, а „опит“. Това е небивалица, чудовищна глупост. Не се доказва опита в културата с трудова книжка, а с дела“, казва Бойко Богданов. Снимка: Личен архив - Бойко Богданов върнат в конкурса за директор на Народния театър

„Ако бъдем пунктуални, употребената дума в сайта на министерството не е „стаж“, а „опит“. Това е небивалица, чудовищна глупост. Не се доказва опита в културата с трудова книжка, а с дела“, казва Бойко Богданов. Снимка: Личен архив

Дни, след като дисквалифицира Бойко Богданов от конкурса за директор на Народния театър, Министерството на културата се коригира и върна режисьора сред претендентите за поста. Богданов бе отхвърлен с основанието „недоказан опит“ поне 5 години в областта на културата, въпреки че има близо девет години трудов стаж като директор на Театър „Сълза и смях“ и общо 35 като режисьор. След корекцията Богданов е допуснат да се яви на следващия етап в конкурса наред с настоящия директор на Народния актьора Мариус Донкин, режисьора и директор на Плевенския театър Васил Василев и актьора и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев. Очаква се конкурсът да се проведе до края на февруари.

Вижте още: БОЙКО БОГДАНОВ ОТХВЪРЛЕН ОТ КОНКУРС ЗАРАДИ „НЕДОКАЗАН ОПИТ“ В КУЛТУРАТА

Връщането на Бойко Богданов в конкурса е отбелязано в сайта на Министерството на културата със забележка: „Списъкът е коригиран въз основа на възражения от кандидата Сава Драгунчев и кандидата Бойко Богданов“. Потърсен от „Площад Славейков“, Сава Драгунчев обясни, че става дума за административна неуредица – отправил възражение за своите документи, защото получил уведомление от министерството, че липсва един от документите, които е посочил – за докторската му степен, който всъщност бил наличен в комплекта.

Според Бойко Богданов обаче става дума за нещо повече от недоразумение.

„Първо не съм се връщал в конкурса, защото не съм си тръгвал от него. Трима различни министри са ми разписвали документите като директор на театър в продължение на 9 години – Емма Москова, Божидар Абрашев и Стефан Данаилов – и би трябвало да си пълен кретен, за да не можеш да спретнеш едни най-обикновени документи за конкурс“, каза Богданов пред „Площад Славейков“.

На въпрос как в крайна сметка е успял да докаже стажа си пред министерството, режисьорът отговори:

„Вие се смеете, но аз се смея още повече… Ако бъдем пунктуални, употребената дума в сайта на министерството не е „стаж“, а „опит“. Може ли да докаже трудовия си стаж в културата с трудовата си книжка Волфганг Амадеус Моцарт или Пейо Крачолов Яворов? Говорим за опит, не за трудов стаж! Това е небивалица, чудовищна глупост, наследство от тоталитарния режим, от който ние все още не сме успели да се отскубнем в този мъчителен и калпазански преход. Не се доказва опита в културата с трудова книжка, а с дела.

Отделно бих попитал невинните чиновници от министерството, които в първата комисия са стигнали до този абсурден извод: ходят ли на театър? Защото в Театър „София“ вече 14-и сезон се играе моят „Ревизор“, в „199“ вече 9 сезона се играят моите „Вересии“ с Мария Сапунджиева и Тончо Токмакчиев. В Народния театър се игра 9 години – не 5, които ми били лиспвли – моят спектакъл „Сако от велур“. Тези хора толкова ли ненавиждат театъра, че не са забелязали тези заглавия?

Имам и друг въпрос: на третия етаж в това министерство се намира Дирекция „Човешки ресурси“, в архивите ѝ събират прахоляк моите договори като директор. На втория и седмия етаж на същото това министерството се намира Дирекция „Сценични изкуства“, където е претъпкано с документация от времето, в което съм бил държавен чиновник и директор на театър. Не знам на кой етаж е заседавала комисията, отхвърлила документите ми поради липса на професионален опит, но толкова ли е трудно в една и съща сграда да се види какво става на втория, третия и седмиа етаж, преди да се предприемат абсурдни решения?! По времето на зрелия соцреализъм в това министерство не знаеха какво става на различните етажи – тогава днес въобще за каква промяна говорим?!“

Освен абсурдно, за Богданов поведението на държавните чиновници е също обидно и огорчаващо. И настоява за извинение от новия министър на културата Атанас Атанасов:

„Съчувствам на този младеж, който е ремонтирал едно читалище и е преподавал тенис, той е попаднал в джунгла. И го казвам като човек, който не играе тенис, но съм ремонтирал един държавен театър – не за 15 хил. долара, а за 100 хил. лева плюс още 100 хил. долара, които осигурих, като привлякох като генерален спонсор на театъра М-Тел. Съчувствам на този човек, не вярвам, че притежава зла умисъл, мисля, че става дума за чудовищно невежество, което трябва да бъде изтръгнато. Ще настоявам пред министъра да получа извинение за обидата, която ми беше нанесена – защото 35 години съм дал на нивата на българската култура, и ще настоявам хората, допуснали това унижение към мен, да получат наказание“. 

Бойко Богданов подчерта отново, че за конкурса е подал пълен комплект документи за своя трудов стаж. Според него процедурата по подаване на документи в министерството е сгрешена, защото подавайки документите, на място е било прегледано от служителка дали съдържат всичко необходимо, срещу това му е дадено картонче с входящ номер – но в тази процедура липсва опис какви документи е подал кандидатът, както и приемо-предавателен протокол. По думите му е напълно възможно в „тази объркана в етажните си информативни взаимоотношения сграда“ един чиновник да изгуби част от документите – добронамерено или злонамерено. И никой не може да докаже безспорно пред съда какви документи са били подадени в това министерство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах