Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойко Борисов: До дни държавата поема разпространението на печата до сергиите

Дори може да го дотираме, каза премиерът в отговор на карикатуриста Христо Комарницки

„От 360 карикатури през годината, 350 са с мене. Той си вади заплатата с мене човекът“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по адрес на карикатуриста Христо Комарницки. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Бойко Борисов: До дни държавата поема разпространението на печата до сергиите

„От 360 карикатури през годината, 350 са с мене. Той си вади заплатата с мене човекът“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по адрес на карикатуриста Христо Комарницки. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Министерство на транспорта ще поеме „до дни“ цялото разпространение на печатните медии до сергиите, съобщи премиерът Бойко Борисов по Би Ти Ви. Така министър-председателят отговори на въпрос, зададен му в предаването „Тази сутрин“: „Има ли намерение да изпълни обещанията си, които прави периодично, за намесата на държавата в разпространението на печатни медии, или това е поредна предизборна лъжа?“. Водещият Антон Хекимян всъщност зададе въпроса, изпратен му от карикатуриста Христо Комарницки.

 „От 360 карикатури през годината, 350 са с мене. Той си вади заплатата с мене човекът – каза Борисов и продължи с отговор на въпроса на карикатуриста: – Поредна лъжа няма, аз нямам неизпълнено обещание. Сега Министерство на транспорта, което е и принципалът на Пощите, и то в много скоро време, надяваме се до дни, да поеме цялото разпространение на всички печатни медии до сергиите, които са, мисля, 6 хил. Дори съм възложил на финансовия министър да ми провери дали може и колко да дотираме това разпространение, ние, държавата, за да е сигурно, че „Прас-прес“ и г-н Комарницки ще може да отиде до най-отдалеченото село да покаже карикатурата с мен. И това ще стане до дни. Добре ли отговорих?

На 23 октомври Борисов предложи държавното дружество „Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение на печатни издания на територията на страната. Мярката мнозина разчетоха като опит да се ограничи властта на разпространителския бизнес на депутата Делян Пеевски, който по различни данни контролира между 80 и 90% от разпространението на печатните медии.

За свободата на словото това, което може да се направи, е да не се позволи частници да извършват разпространението. „Български пощи“ са държавни, така всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат“, каза тогава Борисов, цитиран от БТА.

Вижте още: ЗАКЪСНЯЛА (И СЪМНИТЕЛНА) МЯРКА ЗА СПАСЕНИЕТО НА ПЕЧАТА

Според някои издатели обаче мярката е недемократична в държава със свободна пазарна инициатива и „хвърляне на прах в очите“ на „Репортери без граници“, които осъдиха липсата на свобода на словото у нас.

Вижте още: ДОБРА ИДЕЯ ИЛИ РЕШЕНИЕ В ПОЛЗА НА ПЕЕВСКИ?

Антон Хекимян успя да зададе само един от въпросите на Комарницки. Останалите питания, „на които безуспешно опитва да получи отговор вече две години и половина“, карикатуристът сподели публично във своя профил във Фейсбук.

Известно ли му е, че от десетина години разпространението на печата в управляваната от него държава е на практика монополизирано под контрола на депутата Делян Пеевски? Каква е отговорността на правителството, държавните органи, и лично неговата, за състоянието на медийната среда и в частност пазара на печатни издания в България?“, пита още Комарницки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90