Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бойко Борисов: Турските сериали са реклама на Турция

Субсидиите ще имат таван, не може публиката да е колкото населението на България, твърди Вежди Рашидов

Бойко Борисов беше плътно заобиколен от медиите още преди да влезе на среща с творците. След като си тръгна, всички телевизии се изнесоха след него. Снимки: Румен Добрев - Бойко Борисов: Турските сериали са реклама на Турция

Бойко Борисов беше плътно заобиколен от медиите още преди да влезе на среща с творците. След като си тръгна, всички телевизии се изнесоха след него. Снимки: Румен Добрев

„Ако Бойко Борисов се върне на власт, имаме обещание, че образованието и културата ще бъдат приоритет на неговото управление“, обяви във вторник бившият министър на културата Вежди Рашидов на дискусия в Народното събрание. На дебата бяха поканени представители на всички изкуства и звезди като Васил Найденов, Кирил Маричков, Елена Петрова…, за обсъдят с политиците от ГЕРБ проблемите си. 

„Огромни пари се дадоха за разкопки, има фантастични места, които вече са готови, и ако върнем европейски пари, за мен това ще бъде престъпление, – започна речта си пред творците Бойко Борисов. – Да имаш приготвени пари в най-бедната държава, и само да отидеш да ги вземеш с един проект, написан на хартия…, това обаче не се прави и е престъпление, колкото и силно да звучи“.

Бойко Борисов и Вежди Рашидов обещаха, че ако вземат властта, приоритет на правителството ще бъдат образованието и културата.

Бойко Борисов и Вежди Рашидов обещаха, че ако вземат властта, приоритет на правителството ще бъдат образованието и културата.

„Що се касае до темата култура и до киното, – продължи Борисов, – то разбира се си има своята политика, в момента, в който се въртят всичките тези турски сериали – това си е реклама на турската държава. Чест му прави на Сталоун, че излезе и каза: „Идете в България, там правят хубави филми“. И то не го каза където и да е, а на най-големия филмов фестивал. Това е реклама, която никой не може да ти я вземе. Или когато Дениро излезе и каза: „България е една добра държава, идете там“… Или когато филмите на Димитър Митовски се продават навън или вие със своите постановки или изкуство, да не пропусна някой, че да се засегне… “

Ето какво обеща да направи в културата Бойко Борисов, ако спечели изборите: „В най-тежката икономическа криза в света сме построили толкова, колкото преди и за 20 години не са направили. В Европа се чуха само две похвални неща за България – археологията и финансовата дисциплина. Когато с колеги и археолози сме спорили, особено когато ми бавеха магистралите и ги обикаляхме камък по камък, за да станат по-бързо, но всъщност се даваха много пари в тази посока… Стотици археолози и ако щете чираци работят по тези обекти – това са работни места! Държавата е имала две задължения и ние сме ги спазвали – дай пари на археолозите за разкопки и направи път дотам, за да могат туристите да отидат да ги видят. Може да е прекрасен един обект, ама ако трябва да вървиш пет-шест часа в едната посока и още толкова обратно до Силистра, каква история има там!, ще предпочета да го видя на снимка. А вместо това ще отида в Боянската църква и катакомбите на Ларгото. Инфраструктурата е основно перо, за да печели културният туризъм. Ама не се ядял асфалт! Ще продължим да строим инфраструктура и да даваме максимално пари за културен туризъм, както и в тези сфери, в които и досега сме се старали да помагаме – кино, театър, да ремонтираме.“

Художникът Емил Стойчев (вляво) и директорът на Народния театър Павел Васев бяха сред творците, поканени от ГЕРБ в парламента.

Художникът Емил Стойчев (вляво) и директорът на Народния театър Павел Васев бяха сред творците, поканени от ГЕРБ в парламента.

Вежди Рашидов обясни, че ако спечелят властта, ще продължат реформата в сценичните изкуства: „Прав е Христо Мутафчиев, когато казва, че театрите са в окаяно положение. Десет театъра сме реновирали, които не са пипани от 40-50 години. Това е опасно не само за артистите, които работят там. Защо трябва да събираме помощи 1 година, за да ремонтираме Пловдивския театър?! Това е работа на държавата… Много е простичко това със субсидиите – трябва бавно този механизъм да се развива. Но има таван, не може да има безкрайно качване на субсидиите. Не може театрите да имат повече публика, отколкото е населението на България!“

Елена Петрова също се включи в дебата на културните дейци.

Елена Петрова също се включи в дебата на културните дейци.

Кинорежисьорът Иван Ничев взе думата и пожела на Вежди Рашидов да влезе отново във властта. Той смята, че в българските читалища може да се показват и изложби, и театрални постановки, и български филми. „Българското кино няма друга аудитория, освен БНТ. Това трябва да бъде приоритет на парламента, защото това е обществена телевизия, тя се издържа от нашите данъци и трябва да показва всичко българско, което е произведено, да му помага със субсидирането.Тя обаче е абдикирала от българското кино.“

"Ако аз бях министър-председател, бих задължил вносителите на петрол да дават определено количество бензин безплатно на творците, за да могат да играят извън София. Горивото е най-скъпото перо за представленията в провинцията", заяви Христо Мутафчиев.

„Ако аз бях министър-председател, бих задължил вносителите на петрол да дават определено количество бензин безплатно на творците, за да могат да играят извън София. Горивото е най-скъпото перо за представленията в провинцията“, заяви Христо Мутафчиев.

Рашидов се обяви за категорично против най-скъпоплатеният артист в България да е един козел. Той визира скандала с филма „Козел“ на Георги Дюлгеров, за който Мариан Вълев-Куката разкри, че хонорарът на животното по време на снимките е бил 80 000 лв. В отговор на Рашидов се намеси председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев с репликата: „Аз все още взимам повече от козела“.

Бойко Борисов не стоя до края на дебата. Тръгна, защото бързал за полет до Страсбург. На излизане се здрависа със Стефан Димитров (на снимката).

Бойко Борисов не стоя до края на дебата. Тръгна, защото бързал за полет до Страсбург. На излизане се здрависа със Стефан Димитров (на снимката).

Продуцентът на сериала "Под прикритие" също бе на дебата, организиран от ГЕРБ.

Продуцентът на сериала „Под прикритие“ също бе на дебата, организиран от ГЕРБ.

На дебата присъстваха Александър Грозев, Калин Сърменов и Кирил Маричков

На дебата присъстваха Александър Грозев, Калин Сърменов и Кирил Маричков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg