Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бойко свиква кръга „Мисъл”

 - Бойко свиква кръга „Мисъл”

Бойко Борисов като основоположник на кръга „Мисъл” – представяте ли си подобна антиутопия? Съзнанието ви не може да смени литературната четворка Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров и лидера им д-р Кръстев с днешните културни герои? Почакайте само няколко часа и трансформацията ще стане факт.

Днес от 12 часа в зала „Изток” на Народното събрание започва дискусия на тема „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление”, съобщиха от пресцентъра на парламентарна група ГЕРБ. Ще я открие лично Бойко Борисов – бивш министър-председател и кандидат за бъдещ такъв. А в неговия културен кръг обичайните заподозрени са Вежди Рашидов, Христо Мутафчиев, Роберт Янакиев…

Като цел на дискусията организаторите й сочат обсъждането на „широк кръг творчески идеи и предложения за развитието на българската култура”. Участници в събитието ще бъдат представители на културни и творчески индустрии, творци, представители на сдружения, гилдии, професионални съюзи в културата и изкуствата, както и от неправителствени организации и експерти в областта на културата, обявяват организаторите.

В подобна инициатива няма нищо лошо – липсата на визия накъде ще върви българската култура в следващите 20-30-50 години е причина нещата да се случват на парче, а хората на духа да се чувстват като мухи-еднодневки, затиснати от собствената си държава. Крайно време е мисленето от мандат до мандат и от тухла на тухла да спре не само в културната област, но и извън нея. Дали обаче политиците имат воля за това? Артистите са доста препатили, за да са прекалени оптимисти.

Дано не видим поредната серия „Флирт с интелектуалци”, пускат ни я всеки път, щом се зададат избори. За съжаление в нея интелектуалците са обикновени натуршчици. Някои от тях получават покана да почувстват както е власт, но повечето остават излъгани, а намеренията за развитие на културата се прибират до следващите избори.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90