Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойкот. Как руски медии направиха това, което българските никога не успяха

Държавната дума по пътя на Уайнстийн, „всичко е точно“, смятат в Комисията по парламентарна етика

Депутатът Леонид Слуцки смята, че обвиненията срещу него в секстормоз са поръчкови. Снимка: РИА Новости - Бойкот. Как руски медии направиха това, което българските никога не успяха

Депутатът Леонид Слуцки смята, че обвиненията срещу него в секстормоз са поръчкови. Снимка: РИА Новости

Медиахолдингът РБК реши да отзове всички свои журналисти, отразяващи работата на руския парламент. Това решение бе взето, след като парламентарната комисия по етика не намери нарушения в действията на депутата Леонид Слуцки, въпреки оплакванията на няколко журналистки от сексуален тормоз, съобщава руската секция на Би Би Си. Слуцки е народен представител от партията Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), с лидер Владимир Жириновски.

След РБК, прекратяване на работа си в Държавната дума обявиха телевизионният канал „Дъжд“ и радио „Ехото на Москва“.

В радиостанцията се солидаризират с журналистките, станали жертва на секстормоз в Думата, разочаровани от решението на депутатската комисия по етика, „по същество оправадала тази практика във висшия законодателен орган на страната“, написа на своята страница в Telegram главният редактор на радиото Алексей Венедиктов в четвъртък.

„В „Ехото на Москва“ смятаме Държавната дума за небезопасно работно място за журналисти и от двата пола (има депутати с какви ли не пристрастия) и, в съответствие с предложенията на председателя на Думата Вячеслав Володин, отзоваваме своите журналисти от парламента“, заяви Венедиктов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На 7 март Володин каза на журналистките, работещи в парламента:

„Ако смятате, че е опасно да работите в Думата, сменете си работата“.

Телевизионният канал RTVI също обяви, че прекратява да „взаимодейства“ с Държавната дума, „докато Леонид Слуцки остава на поста си“.

По-късно към бойкота се присъединиха изданията „Лента.ру“ и Znak.com, а също и радио „Говори Москва“, откъдето обещават да съпровождат всички парламентарни новини за депутата със споменаване на обвиненията срещу него в сексуален тормоз. А изданието Republic е взело решение при споменаването на Държавната дума в своите статии винаги да добавя в скоби:

„Орган на държавната власт на РФ, оправдаващ сексуалния тормоз“.

„За жените е опасно да се намират в сградата на Държавната дума“, обяви и главният редактор на тв канала „Дъжд“ Александра Перепелова.

По-рано в сряда парламентарната Комисия по етика разгледа оплакванията на журналистки от Би Би Си, RTVI и „Дъжд“, обвиняващи Слуцки в сексуален тормоз. Членовете на комисията не видяха доказателства за непристойно поведение на депутата от ЛДПР и не му наложиха никакви санкции.

Началникът на парламентарната пресслужба Константин Тарасов призна пред Би Би Си, че досега в историята на Думата не е имало случай медия да е отзовавала своите кореспонденти.

„Това е политическа поръчка“, коментира обвиненията Слуцки.

В началото на март Фариза Рустамова (журналистка, работеща за Би Би Си) разказа как е била подложена на сексуален тормоз от страна на Леонид Слуцки и представи аудиозапис, от който се чува как депутатът, шеф на Комисията по международни отношения, я увещава да му „стане любовница“ – в кабинета си, пълен с икони. Тя е била там служебно и още преди да влезе е включила диктофона си. На записа се чува и как тя му казва да си прибере ръцете, а той ѝ отговаря, че това, което прави, е красиво, нарича я „зайче“ и предлага да ѝ помага.

Преди това през февруари за неприлично поведение на Слуцки съобщиха зам.-главният редактор на тв канала RTVI Екатерина Котрикадзе и продуцентът на тв канала „Дъжд“ Даря Жук. Котрикадзе, Жук и Рустамова бяха журналистките, подали заявление в парламентарната Комисия по етика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах