Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойкот на личности като Домусчиев, които унижават журналистите

АЕЖ-България: Скандално е, че председателят на КРИБ демонстрира очакване за послушание и блюдолизничество от медиите

Асоциацията на европейските журналисти-България очакват реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели. - Бойкот на личности като Домусчиев, които унижават журналистите

Асоциацията на европейските журналисти-България очакват реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели.

„Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат“, се казва в официална позиция на Асоциацията на европейските журналисти-България, разпространена след обидните реплики на собственика на „Лудогорец” Кирил Домусчиев към репортера на Би Ти Ви Димитър Тасев.

Вижте пълният текст на позицията на АЕЖ-България:

„Асоциацията на европейските журналисти-България изразява солидарността си с репортера на Би Ти Ви Димитър Тасев, обект на недопустими обиди от страна на предприемача и футболен бос Кирил Домусчиев, предизвикани единствено от желанието на журналиста да свърши работата си. Повече от скандално е, че подобно поведение, демонстриращо очакване за послушание и блюдолизничество от страна на медиите, се наблюдава от човек, председателстващ работодателската организация КРИБ и то на събитие, на което присъстват премиерът и представители на правителството.

Затова намираме, че официалните държавни представители, които в този момент са се намирали в Разград, са длъжни недвусмислено да изразят отношението си към поведението на своя домакин. Очакваме също така реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели.

Грубото поведение спрямо Димитър Тасев не е прецедент за ръководството на „Лудогорец“ в отношението му към журналисти. През март репортерът от „7 дни спорт“ Симеон Кичуков не беше допуснат до мач на разградския тим с „Литекс“, а по-рано лично Кирил Домусчиев отправи остри критики и заплахи към коментатор от телевизия „Диема“, след като останал недоволен от коментара му за двубоя на шампиона на България със сръбския „Партизан“.

Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат. Унижаването на журналистите и непрекъснатото понижаване на техния социален статус се отразяват пагубно на цялото общество, тъй като е азбучна истина, че без добра медийна среда не е възможно да съществува правова държава и добре функционираща демокрация.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС