VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бойкотът на Оскарите – расизъм към белите

Шарлот Рамплинг, номинирана за най-добра актриса, твърди, че тъмнокожите просто не са били достатъчно добри, за да получат номинации

Шарлот Рамплинг е номинирана за ролята си в британската драма  „45 години“. - Бойкотът на Оскарите – расизъм към белите

Шарлот Рамплинг е номинирана за ролята си в британската драма „45 години“.

Британската актриса Шарлот Рамплинг смята, че настоящата кампания за бойкот на Наградите на Американската киноакадемия заради дефицит на расово разнообразие сред номинираните е расистка по отношение на белите хора, съобщава „Гардиън“.

69-годишната англичанка ще се бори за отличието за най-добра актриса с изпълнението си в британската драма „45 години“ на режисьора Андрю Хайт срещу Бри Ларсон („Стаята“), Кейт Бланшет („Карол“) Дженифър Лорънс („Джой“) и Сърша Ронан („Бруклин“). На въпрос какво мисли за предизвикания фурор около изцяло белите актьорски номинации по френската радиомрежа Europe 1 в петък сутринта, тя дори не опита да омекоти мнението си:

„Това е расизъм към белите. Човек няма как да знае, но може би черните актьори просто не са заслужили да стигнат до тези номинации.“

Запитана дали в Академията трябва да бъдат въведени квоти, предложение, което доста застъпници на повишаването на расовото разнообрази обсъждат, тя отвърна:

Защо да класифицираме хората? Тези дни всеки е повече или по-малко приет… Хората винаги ще казват: „Този не е толкова красив, онзи е твърде черен, този е прекалено бял…“ Някой винаги ще казва: „Вие сте твърде това или онова…“ Но трябва ли заради това да признаем навсякъде всякакви малцинства с привилегии?

На обяснението на водещия, че тъмнокожите членове във филмовата индустрия се чувстват като малцинство, Рамплинг отвърна:

Не коментирам.

Вижте още: НИМА НИЕ, ТЪМНОКОЖИТЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ИГРАЕМ?

Позицията на Рамплинг по темата за расовото разнообразие е в ярък контраст с мненията на мнозина от номинираните й колеги. След обявяването на изцяло белите списъци в актьорските категории (за втора поредна година) миналата седмица и Ларсън, и Марк Ръфало, който е предложен за най-добра поддържаща роля, се обявиха в подкрепа на актьорите от афроамерикански или друг етнически произход в киноиндустрията.

Мат Мюлер, издател на филмовото списание Screen International, смята, че коментарите на Рамплинг няма да помогнат на нейната Оскарова кампания в настоящата обстановка.

Шарлот е аутсайдерът в тази категория и не мисля, че имаше големи шансове и преди това интервю – каза той. – Но сега определено изказването й няма да помогне. То изобщо не съвпада с това, което мислят гласуващите членове.

Президентката на Академията Черил Бун Айзъкс обеща да преразгледа проблема с расовото разнообразие и обяви пред „Ню Йорк Таймс“, че се обмислят промени в броя на номинациите в някои категории и ходове за отстраняването на по-възрастните, по-малко активни членове.

Вижте още: УПИ ГОЛДБЪРГ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е, ЧЕ НОМИНИРАНИТЕ СА ТВЪРДЕ БЕЛИ

Междувременно Джейда Пинкет-Смит, съпругът ѝ Уил Смит и режисьорът-носител на Оскар Спайк Лий обявиха, че няма да присъстват на церемонията в края на следващия месец в знак на протест срещу повторния изцяло бял списък в настоящите актьорски номинации.


Всичко по темата „Черно на бяло: расизъм на Оскарите“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg