Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойкотът на Оскарите – расизъм към белите

Шарлот Рамплинг, номинирана за най-добра актриса, твърди, че тъмнокожите просто не са били достатъчно добри, за да получат номинации

Шарлот Рамплинг е номинирана за ролята си в британската драма  „45 години“. - Бойкотът на Оскарите – расизъм към белите

Шарлот Рамплинг е номинирана за ролята си в британската драма „45 години“.

Британската актриса Шарлот Рамплинг смята, че настоящата кампания за бойкот на Наградите на Американската киноакадемия заради дефицит на расово разнообразие сред номинираните е расистка по отношение на белите хора, съобщава „Гардиън“.

69-годишната англичанка ще се бори за отличието за най-добра актриса с изпълнението си в британската драма „45 години“ на режисьора Андрю Хайт срещу Бри Ларсон („Стаята“), Кейт Бланшет („Карол“) Дженифър Лорънс („Джой“) и Сърша Ронан („Бруклин“). На въпрос какво мисли за предизвикания фурор около изцяло белите актьорски номинации по френската радиомрежа Europe 1 в петък сутринта, тя дори не опита да омекоти мнението си:

„Това е расизъм към белите. Човек няма как да знае, но може би черните актьори просто не са заслужили да стигнат до тези номинации.“

Запитана дали в Академията трябва да бъдат въведени квоти, предложение, което доста застъпници на повишаването на расовото разнообрази обсъждат, тя отвърна:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Защо да класифицираме хората? Тези дни всеки е повече или по-малко приет… Хората винаги ще казват: „Този не е толкова красив, онзи е твърде черен, този е прекалено бял…“ Някой винаги ще казва: „Вие сте твърде това или онова…“ Но трябва ли заради това да признаем навсякъде всякакви малцинства с привилегии?

На обяснението на водещия, че тъмнокожите членове във филмовата индустрия се чувстват като малцинство, Рамплинг отвърна:

Не коментирам.

Вижте още: НИМА НИЕ, ТЪМНОКОЖИТЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ИГРАЕМ?

Позицията на Рамплинг по темата за расовото разнообразие е в ярък контраст с мненията на мнозина от номинираните й колеги. След обявяването на изцяло белите списъци в актьорските категории (за втора поредна година) миналата седмица и Ларсън, и Марк Ръфало, който е предложен за най-добра поддържаща роля, се обявиха в подкрепа на актьорите от афроамерикански или друг етнически произход в киноиндустрията.

Мат Мюлер, издател на филмовото списание Screen International, смята, че коментарите на Рамплинг няма да помогнат на нейната Оскарова кампания в настоящата обстановка.

Шарлот е аутсайдерът в тази категория и не мисля, че имаше големи шансове и преди това интервю – каза той. – Но сега определено изказването й няма да помогне. То изобщо не съвпада с това, което мислят гласуващите членове.

Президентката на Академията Черил Бун Айзъкс обеща да преразгледа проблема с расовото разнообразие и обяви пред „Ню Йорк Таймс“, че се обмислят промени в броя на номинациите в някои категории и ходове за отстраняването на по-възрастните, по-малко активни членове.

Вижте още: УПИ ГОЛДБЪРГ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е, ЧЕ НОМИНИРАНИТЕ СА ТВЪРДЕ БЕЛИ

Междувременно Джейда Пинкет-Смит, съпругът ѝ Уил Смит и режисьорът-носител на Оскар Спайк Лий обявиха, че няма да присъстват на церемонията в края на следващия месец в знак на протест срещу повторния изцяло бял списък в настоящите актьорски номинации.


Всичко по темата „Черно на бяло: расизъм на Оскарите“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3