Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бойкотират наградите „Икар“

Актьори от Народния театър подготвят съпротива срещу Христо Мутафчиев, когото призоваха да се оттегли от Съюза на артистите

Формалният повод за бойкота на наградите „Икар“ е представлението „Духът на поета“, но реално е съпротивата на Народния театър срещу председателя на САБ Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Георгиев - Бойкотират наградите „Икар“

Формалният повод за бойкота на наградите „Икар“ е представлението „Духът на поета“, но реално е съпротивата на Народния театър срещу председателя на САБ Христо Мутафчиев. Снимка: Емил Георгиев

Наградите „Икар“ ще бъдат бойкотирани от актьори от Народния театър. Отличията, присъждани от Съюза на артистите, ще бъдат дадени на 27 март на първата ни сцена. Церемонията обикновено се превръща в празник за гилдията, събитията в навечерието на галавечерта в Народния обаче се очаква окончателно да разделят съсловието, пише „Монитор“.

Формалният повод за подготвяния бойкот е гастролът на Христо Мутафчиев и колегите му Валентин Танев и Павлин Петрунов с постановката на Маргарита Младенова „Духът на поета“ по пиесата на Стефан Цанев в Европарламента в Брюксел на 3 март. В отворено писмо, публикувано на страницата на Народния във Фейсбук, се казва, че гостуването се е осъществило „без предварителното съгласие и без надлежното уведомяване“ на театъра, който е продуцент на спектакъла. Писмото е на и.д. директора на Народния Милица Трайкова, изпратено до министъра на културата Вежди Рашидов, Съюза на артистите и Комисията по култура и медии в парламента. В него Трайкова обвинява в интелектуална кражба шефа на САБ и подчертава, че делото на Мутафчиев е престъпление според чл. 172а, ал. 1 и ал. 3 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години (или от една до шест години) и глоба до 5000 лв. (или от 3000 до 10 000 лв.).

Трайкова отказа интервю за „Площад Славейков“, а Христо Мутафчиев заяви, че има разрешение от режисьорката Маргарита Младенова и автора на пиесата Стефан Цанев „Духът на поета“ да гостува в Брюксел. Според председателя на Съюза, на Народния театър са платени 1000 евро от организатора на събитието и дори има разписка за тях.

Миналия месец над 70 човека от трупата на Народния театър поискаха с писмо Христо Мутафчиев да се оттегли от председателския пост в Съюза на артистите, защото „работи в ущърб на актьорите и управлява САБ в тяснопартийни интереси“. Призивът им бе последван от още няколко театъра, между които и Военният.

Не е ясно под каква форма ще протече бойкотът на „Икар“-ите. Церемониите по раздаването на театрални отличия често стават арена на конфликтни изявления, защото се предават и по БНТ. През 2007 г. на раздаването на наградите „Аскеер“ например Александър Морфов се провикна от сцената към тогавашния министър на културата Стефан Данаилов с думите: „Убивате театъра, г-н министре!“ А преди две години Ивайло Христов отказа да приеме „Аскеер“ за водеща мъжка роля в знак на протест срещу отношението към културата и духовността в държавата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg