Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бокс по Кустурица и футбол по Кубрик

Шестима млади режисьори снимат трейлърите на „София филм фест 2018“

Жребият посочи режисьорите и спортовете: Неда Морфова, Иван Москов, Кеворк Асланян, Васко Петраков, Петко Спасов и Драго Шолев, който отсъстваше, затова негов представител (покрил за снимката с шал лицето си) получи задачата му. Снимки: Емил Л. Георгиев - Бокс по Кустурица и футбол по Кубрик

Жребият посочи режисьорите и спортовете: Неда Морфова, Иван Москов, Кеворк Асланян, Васко Петраков, Петко Спасов и Драго Шолев, който отсъстваше, затова негов представител (покрил за снимката с шал лицето си) получи задачата му. Снимки: Емил Л. Георгиев

Спортът е темата на задаващото се 22-о издание на „София филм фест“ – едно от най-важните киносъбития у насОфициалното откриване на международния фестивал (единствения в България, акредитиран от FIAPF) е на 8 март. Програмата, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

Темата е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта през 2018-а. Титлата има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и дейности – с акцент върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

„Темата съвсем не е случайна, защото организирането на кинофестивали си е напрово вид екстремен спорт. Сигурно е само въпрос на време да стане и олимпийска дисциплина“, допълни Мира Сталева, зам.- директор на фестивала.

Със спорта е свързана и още една любопитна новина: всички помним рекламните трейлъри на фестивала от последните три години – клипът с песента „Златен билет/Golden Ticket“ , „Една българска роза“, с най-популярните герои от света на киното, както и последния -„Видео непиратството не е престъпление“, заснет като лошо пиратско копие на филм от 80-те. Някои хора ги харесаха, други – не, „а 80 процента въобще не разбраха каква беше тяхната идея, както би казал проф. Иво Христов“, предположи водещият пресконференцията спортен журналист Камен Алипиев-Кедъра.

По време на тегленето на жребия Иван Москов и Камен Алипиев представиха на живо скулптурната композиция „Работник и колхозничка“, емблема на „Мосфилм“.

Новината е, че този пъти фестивалните клипове ще бъдат цели шест – и то съвсем различни. Шестима наши (млади) режисьори ще заснемат шест клипа, като всеки от тях ще е свързан с определен спорт и направен в стила на известен световен режисьор.

Жребият (разбира се, дирижиран) посочи кои са режисьорите и спортовете. Неда Морфова ще снима клип за волейбол в стила на Уес Андерсън. Петко Спасов ще направи клип за класическа борба по Педро Алмодовар. Иван Москов си изтегли бокс – по Кустурица. На Васко Петраков му се падна за снима филм за тенис на маса по Дейвид Линч. Кеворк Асланян си „избра“ да прави футболен клип в стила на Стенли Кубрик. Драго Шолев отсъстваше, но му се наложи да прави филм за биатлон по Джеймс Камерън.

Разбира се, можеше да стане още по-интересно, ако поне трима от младите автори бяха получили задачи да снимат и по български режисьори. Примерно клип за конна езда по Зорница София, стрелба с лък в на Людмил Стайков или нещо с много препятствия от някой млад режисьор? Но и така ще бъде достатъчно интересно.

А ако ви интересува и кой филм открива 22-рия „София филм фест“, кои ще бъдат филмите в международните конкурси, кои режисьори ще представят лично работата си в София, какви музикални събития да очакваме… и други такива киновъпроси – отговорите тепъва предстоят. Остават по-малко от три месеца до началото на форума.

Един от основните партньори на „София филм фест“ отново е студио „Ню Бояна”,  което  осигурява сериозна подкрепа за пазара на копродукции „София Мийтингс“, като връчва за трета поредна година Голямата награда „Дани Лернер” – Grand Prix за проект. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 хил. евро в услуги в студиото „Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.

Вижте още: ПРИ ИВАН МОСКОВ ПРИРОДАТА НЕ СИ ПОЧИВА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах