Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бокс, тирани и милост към езика – там, където не сме

Петима номинирани за поетичната награда на името на Николай Кънчев

Наградата на името на Николай Кънчев е учредена от съпругата му Федя Филкова. - Бокс, тирани и милост към езика – там, където не сме

Наградата на името на Николай Кънчев е учредена от съпругата му Федя Филкова.

Петима поети са номинирани за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“, която ще бъде връчена за пети път. Кандидати за отличието са Георги Господинов, Палми Ранчев, Боряна Кацарска, Пламен Дойнов и Силвия Чолева.

Отличието, учредено от съпругата на покойния Кънчев (1936 – 2007) Федя Филкова, ще бъде дадено на т.нар. Поетичен Никулден в галерия „Средец“ на Министерството на културата от 18 часа на 6 декември. На церемонията номинираните ще прочетат свои стихове, а лауреатът на приза ще получи бронзова пластика (дело на скулптора Добромир Иван), почетен диплом и парична премия от 2200 лева.

Претенденти за „Николай Кънчев“ 2016 са втората поетична книга на Боряна Кацарска – „Милост към езика“; „Там, където не сме“ на Георги Господинов, спечелила по-рано тази година наградата на „Перото“; „Отблизо всичко“ на поета-боксьор Палми Ранчев, „Балът на тираните“ на Пламен Дойнов и „От небето до земята“ на Силвия Чолева.

Водещ на Поетичния Никулден ще бъде актьорът Милен Миланов, а встъпително слово ще произнесе Ани Илков, който подели първата награда миналата година с Надежда Радулова.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах