Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Болен дух в болно тяло

Да остарееш на 30 години

Българската федерация по вдигане на тежести отне завинаги състезателните права на 18-годишната Даяна Димитрова от клуб „Добрич“ заради упортеба на допинг. - Болен дух в болно тяло

Българската федерация по вдигане на тежести отне завинаги състезателните права на 18-годишната Даяна Димитрова от клуб „Добрич“ заради упортеба на допинг.

Незабелязан от населението остана фактът, че 18-годишната щангистка Даяна Димитрова беше отстранена от спорта заради допинг. Незабелязан, защото в това отношение имаме „славни” традиции. На Олимпиадата в Сеул през 1988 г. целият ни национален отбор бе изхвърлен от участие заради допинг в пробите. Треньорът Иван Абаджиев заяви:

„Ние сме чисти, но заради поръчка на руснаците вземат само от нас проби”.

На Олимпиадата Пекин 2008-а отборът ни не беше допуснат за участие, защото бе уличен в гълтане на непозволени препарати. Треньорът Пламен Аспарухов обясни:

„Ние не знаем какво даваме на момчетата и сме пълни аборигени, защото нямаме модерна лаборатория. На ден аз давах по 70 медикамента на състезателите, можеш ли да ги изследваш всички при нашата допотопна техника? Но кой каквато и да има техника, истината е една: всички взимат допинг. Лошото е, че само нас ни проверяват”.

Проверките ли са лошото в този спорт обаче?

На 27 юли 2018-а издъхна шампионът в свръхтежка категория Дамян Дамянов. Само на 39 години. През 2004-а той бе дисквалифициран пожизнено за нарушение на антидопинговите правила. На 20 август 2017-а почина Величко Чолаков, който вдигаше в категория до 105 кг. Само на 35 години. Неговите състезателни права бяха спрени за 4 години заради допинг. На 21 март 2015-а си отиде Милен Добрев, категория до 94 кг. Само на 35 години. И той бе отстранен от спорта за употреба на забранени стимуланти. Какво е общото между младите мъже, починали в разцвета на силите си? Щангите и допингът. Дамян Дамянов изпада в кома с тежко заболяване на панкреаса и черния дроб. Сърцето на Величко Чолаков неочаквано спира – инфаркт. Милен Добрев също умира от инфаркт.

Но допингът го удря не само в сърцето. В едно интервю през 2010-а той признава:

„Вече не искам да гледам щанги дори по телевизията! Толкова ми се повдига от тях след всичките контузии, които получих и чиито последствия усещам и до ден-днешен. Най-неприятното тяхно наследство са ужасните болки. Още съм едва на 30 години, а сутрин съм като старец беловлас и не мога дори да си обуя нормално чорапите на краката. Болят ме кръстът, мускулите, ставите, болят ме и двете колена. Имам пукнат прешлен, както и двойна дискова херния. Схващат ми се краката, чувствам силни болки в гръбначния стълб”.

Това съсипано тяло не е на столетник, а на 30-годишен спортист. А какво ли ще е тялото на Даяна, когато навърши 30?

Нейният случай е толкова грозен, че плаче за съд. Момичето е от Добрич, където се подготвя от своя личен треньор Божидар Божилов. През пролетта на 2017-а на световното първенство за кадети в Банкок тя дава положителна проба за забранения фуросемид. Едва на 17 години! Българската федерация спира състезателните ѝ права за 6 месеца, а на треньора ѝ за 4 години. Само за замазване на очите. Защото на Б. Божилов веднага е разрешено на да продължи да тренира Даяна. И през 2018-а в Полша тя пак бе дисквалифицирана, понеже в кръвта ѝ откриха… пак фуросемид. А родната федерация я лиши от състезателни права до живот. Защото това било: „Лична грешка на състезателката”.

Значи за всичко е виновна една 11-класничка. Невинни са шефът на щангите Неделчо Колев и треньорът на националния отбор Иван Иванов, който не изисква задължителните допинг тестове преди всяко първенство. Невинно е ръководството на цялата федерация, която позволява едно момиче системно да бъде тровено с допинг от маскирани като треньори и лекари пласьори на спортна дрога. И 18-годишното ѝ тяло скоро да заприлича като на 30-годишната развалина Милен Добрев – като на стогодишна старица.

Това обаче все още може да бъде предотвратено. През декември 2018-а бе приет новият Закон за спорта. Според чл. 24 министър Красен Кралев може да свали от длъжност Неделчо Колев и да отнеме лиценза на федерацията, когато: „Е извършвала системни нарушения на антидопинговите правила”. А от 2012-а са регистрирани 17 допинг случая с наши щангисти.

През 2016-а не бяхме и на Олимпиадата в Рио де Жанейро поради заловени с допинг 11 наши състезатели. Така че министър Кралев трябва да спре да се снима с кого ли не, а да приложи закона срещу отровителите, печелещи от търговията на здраве срещу допинг. А Даяна, за да не бъде тровена с фуросемид, е най-добре да загърби щангите. Така ще остане млада. И здрава. И – жива!


Източник: „Стършел“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах