Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Боил Банов в отговор на обвиненията: Това е гавра и инсинуация

Документацията по случая ще бъде предадена на Специализираната прокуратура

„От 4 години съм рекетиран от този запис, само че аз спя много спокойно и всички, които работят с мен, знаят, че аз не се поддавам на рекет“, каза министър Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов в отговор на обвиненията: Това е гавра и инсинуация

„От 4 години съм рекетиран от този запис, само че аз спя много спокойно и всички, които работят с мен, знаят, че аз не се поддавам на рекет“, каза министър Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Гавра“, „инсинуация“ и „помия на посредствеността“ нарече обвиненията на Елена Йончева министърът на културата Боил Банов.

Днес пред медиите депутатката от БСП обвини Банов в корупция, представяйки запис от негов разговор от времето, когато е бил зам.-министър на културата. Йончева твърди, че Банов е участвал в схема за подправяне на документи с цел да се спести неустойка от около 700 хил. лв. на фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото – дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ОБВИНЕН В КОРУПЦИЯ ОТ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА 

„Това, което се скалъпва в момента – за да бъда откровен и почтен докрай – от 4 години съм рекетиран от всякакви записи“, коментира министърът на културата на брифинг пред медиите днес в Министерски съвет.

Америка за България

По думите на Банов, записът, направен тайно в неговия кабинет в министерството през март 2016-а, е дело на Ангел Ангелов, бивш директор на Дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерство на културата.

„Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, несправяне, включително и за подобни хипотези за записи“, каза Боил Банов и повтори: От 4 години съм рекетиран от този запис, само че аз спя много спокойно и всички, които работят с мен, знаят, че аз не се поддавам на рекет.“

„Не искам да бъда многословен, защото ми е обидно това, което се случва. То е под моето достойнство“, продължи министърът.

Боил Банов представи пред журналистите исковата молба на Министерство на културата към фирмата изпълнител на проекта за Ларгото за просрочено време и неизпълнени дейности. По думите му, министерството води дела срещу изпълнителя за неустойки:

„Няма опростени пари, има заведена искова молба в министерството, текат съдебни дела, няма спестени пари на никого“.

Боил Банов посочи, че не е „разписал оставка, но сега ако трябва, ще я разпиша“:

„Аз съм български режисьор… Не съм се родил министър… Оставка? Винаги, когато министър-председателят реши. Само че тази инсинуация, тази гавра – и по-скоро опит за гавра – не я приемам, противопоставям ѝ се твърдо с всички възможни мерки, които ми дава законът“, каза Банов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Още днес Специализираната прокуратура ще изземе цялата документация, относима към казуса. От днес започват и разпитите на хората, които имат отношение към случая“, каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Министърът каза, че ще се консултира с адвокат, за да реши дали да съди някого. Според него, това е поредният опит „да се омаскари всичко и всички“.

„Много е хубава тази помия днес, помия на посредствеността“, каза Банов и завърши с думите, че не е разстроен, но е много ядосан от опитите да се дискредитират правителството и Министерството на културата, в което се работи „да се случват хубави неща“.

Депутатите Тома Биков и Маноил Манев от парламентарната група на „Герб“ заявиха, че партията стои твърдо зад Боил Банов и ангажиментите му като министър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3