Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боливудска звезда осъдена на 26 г. затвор за богохулство

Актрисата Веена Малик пресъздала сватбата на дъщерята на Мохамед

30-годишната пакистанска актриса Веена Малик от няколко месеца живее в Дубай. - Боливудска звезда осъдена на 26 г. затвор за богохулство

30-годишната пакистанска актриса Веена Малик от няколко месеца живее в Дубай.

Боливудската звезда Веена Малик беше осъдена задочно на 26 години затвор в пакистански съд заради богохулство. Прегрешението на пребиваващата в Дубай актриса е, че се е снимала в сцена, леко напомняща сватбата на дъщерята на пророка Мохамед, съобщи „Гардиън“. Оскърбителните кадри показват как Малик пресъздава собствената си сватба с бизнесмена Асад Башир Хан, а като фон звучи религиозна песен.

Делото се проведе в гр. Гилгит, столица на пакистанската провинция Гилгит-Балтистан. Същите присъди получиха съпругът на Веена Малик, както и Мир Шакил-ур-Рахман, собственик на медийна групировка Jang-Geo, излъчила въпросното предаване по Geo TV. На тримата е било наредено да предадат паспортите си и да платят глоби по 3 милиона пакистански рупии (около 45 000 лв.).

На 26 май старши представители на мюсюлманската религиозна организация Але Сунат подадоха жалба, че тв предаването е осквернило семейството на пророка Мохамед. Тогава Geo TV излъчи официално извинение, а Малик и съпругът й напуснаха Пакистан.

Присъдата беше обявена този вторник, 25 ноември, като съдията Раджа Шахбаз нареди на полицията да извърши необходимите арести на база на параграф 19 (10) от Закона за борба с тероризма, касаещ проявите на непокорство. Имотите и личните вещи на осъдените ще бъдат разпродадени.

След като научи за присъдата, Веена Малик обяви пред дубайския вестник „Гълф Нюз“, че до две седмици смята да се прибере в Пакистан и да обжалва присъдата, която според нея не е легитимна. Тя е издадена в спорната провинция Гилгит-Балтистан, която е под контрола както на Пакистан, така и на индийския щат Кашмир. Произнесените в Гилгит присъди не важат за останалата част на Пакистан.

„26 години са цял един живот. Аз обаче вярвам във висшите инстанции на пакистанската съдебна система. Когато бъде издадена окончателната присъда, тя ще бъде оправдателна за мен. Нищо лошо няма да ми се случи“, смята 30-годишната Веена Малик, която е участвала в 17 боливудски филма, няколко сериала и няколко риалити предавания в индийските телевизии.

Оскърбителната сцена със сватбата на Веена Малик, довела до 26-годишната присъда:

http://youtu.be/w02WO4azMws

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg