СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Болшой театър” и „Метрополитън опера” с общ спектакъл в Москва

Операта „Саломе” на Рихард Щраус – за първи път на руска сцена след 1929 г.

В ролята на Саломе ще се редуват датчанката Ан Петерсен и Асмик Григорян (на снимката), която предизвиква фурор в този образ през 2018 г. на Залцбургския фестивал и ѝ е присъдена международната оперна награда „Най-добра певица“. Снимка: Болшой театър - „Болшой театър” и „Метрополитън опера” с общ спектакъл в Москва

В ролята на Саломе ще се редуват датчанката Ан Петерсен и Асмик Григорян (на снимката), която предизвиква фурор в този образ през 2018 г. на Залцбургския фестивал и ѝ е присъдена международната оперна награда „Най-добра певица“. Снимка: Болшой театър

Първата постановка на „Болшой театър“ в Москва за 2021 г. е мащабен съвместен проект с друг от най-големите оперни театри в света – „Метрополитън опера“. „Саломе” от Рихард Щраус ще бъде представена премиерно на 25 февруари, съобщава ТАСС. Това е първата съвместна продукция на „Болшой театър“ и „Метрополитен опера“.

Диригент на спектакъла е музикалният ръководител на Болшой Туган Сохиев. Постановката е на прочутия оперен режисьор Клаус Гут. Две от певиците, участвали в „Саломе“ на Залцбургския фестивал преди 3 години, имат роли и в Москва – Асмик Григорян ще бъде отново в ролята на Саломе, а Анна Мария Кюри – Иродиада. В образа на Саломе Григорян ще се редува със сопраното Ан Петерсен, а като Иродиада публиката ще слуша и Елена Зеленская. В партията на Йоан ще се редуват тенорите Винсент Волфщайнер и Роман Муравицки.

„Саломе” е едноактна опера от Ричард Щраус. Либретото е превод на Хедвиг Лахман на немски език на френската пиеса „Саломе“ от 1891 г. на Оскар Уайлд. Щраус посветил операта на своя приятел сър Едгар Шпиер. Известният „Танц на седемте воала“ е част именно от „Саломе”. Композиторът Густав Малер нарича операта на Щраус „съвършено гениално произведение”.

Пиесата на Оскар Уайлд непрекъснато е била спирана. Същото се е случило и с операта на Щраус, създадена през 1905 г. Неприкритата еротика и модерното звучене на операта не успявали да минат през строгите ограничения на цензурата. Била е забранена в Англия. Малер трудно се сдобива с разрешение да я постави във Виена. В „Метрополитън опера“ „Саломе” е представена на сцена само веднъж през 1907 г., следващата ѝ поява е чак през 1934 г. В „Болшой театър“ пък е поставяна за последно през 1929 г. Едва сега, в ХХІ век, московчани ще могат да я гледат отново.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg