Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Болшой театър остана без балетни обувки заради санкциите

Получили са отказ и от руското Министерство на промишлеността и търговията

„Сега балерините нямат обувки“, оплаква се генералният директор на Болшой тетър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Болшой театър остана без балетни обувки заради санкциите

„Сега балерините нямат обувки“, оплаква се генералният директор на Болшой тетър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болшой театър не може да осигури балетни обувки за състава си, защото те не се произвеждат в Русия, заяви генералният му директор Владимир Урин пред „Нюз.ру“. По думите му театърът не може да се откаже от чуждестранни стоки, защото няма как да ги замени с руски аналози. Проблемът, казва Урин, е, че заради санкциите покупката на чуждестранни стоки се проточва по-дълго, отколкото преди.

„Сега сме затънали в процедури за всяка позиция. Изпращаме заявления в Министерството на промишлеността и търговията и като резултат процесът се разтегля във времето. Изпратихме молба с разрешение да купим известна марка балетни обувки, защото в Русия няма такива, не ги изработваме“, разказва Урин.

Три месеца по-късно Болшой театър е получил отказ от министерството и „сега балерините нямат обувки“, оплаква се генералният директор.

Преди въвеждането на санкциите културните учреждения ежегодно са подавали в Министерството на промишлеността и търговията списък с всички стоки, които да бъдат внесени от Запад през следващата година и са ги получавали.

Междувременно Болшой отмени премиерата на две опери, поставени от критикуващия войната с Украйна режисьор Александър Молочников – „Франческа да Римини“ на Рахманинов и „Флорентинска трагедия“ от Землински, които вече бяха обявени в новия сезон на театъра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС