Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Болшой театър с 1 млрд. рубли загуби заради коронавируса

Най-големият руски театър започва новия си сезон в Крим на открито и без притеснения за бъдещето

Репетициите си трупата на Болшой театър провежда при спазването на противоепидемичнте мерки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Болшой театър с 1 млрд. рубли загуби заради коронавируса

Репетициите си трупата на Болшой театър провежда при спазването на противоепидемичнте мерки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След четиримесечно прекъсване най-големият руски оперен и балетен театър се връща пред публиката си, макар и само за малко – по време на V Международен фестивал на операта и балета „Херсонес“ в Крим, казва в интервю за „Российская газета“ генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

Първите изяви на трупата ще бъдат под открито небе в античния амфитеатър на територията на историко-археологическия резерват „Херсонес Таврически“, където всяка година специално за това събитие се строи сцена. Този път зрителските места ще бъдат над 1500 – два пъти повече от обичайното, защото интересът към появата на Болшой театър на фестивала е огромен.

Според генералния директор, тези гастроли поставят началото на новия сезон, при това малко по-рано от обикновено.

„Когато съобщихме на хората, че трябва да прекъснат отпуската си две седмици по-рано, за да влязат във форма, нито един не изрази недоволство – казва Урин. – Хората са щастливи, че отново работят, макар и проблемът, наречен „коронавирус“, да не си е отишъл.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На фестивала в Херсонес Болшой театър ще представи само една програма, в която има опера и балет. Според Владимир Урин при представления на открито едноактната форма е много подходяща, защото мащабните и дълги постановки налагат доста технически промени за адаптацията им към по-малка сцена. Затова Болшой ще представи гала концерт в първата част от вечерта, а след това ще се играе балетът „Кармен сюита“.

В интервюто си Владимир Урин подчертава, че заради епидемията от коронавирус най-големият руски театър е загубил 850 милиона рубли (10 млн. евро) заради непродадени билети. В тази сума не се включват загубите от несъстоялите се гастроли в САЩ, Европа и Япония. С тях сумата надминава 1 милиард рубли (12 млн. евро). Това обаче няма да доведе до фалита на Болшой театър, защото държавното финансиране не е намалено, но по-важното е, че нито един спонсор не е спрял финансирането въпреки липсата на дейност на театъра. Това ще позволи трупата да не бъде заплашена от съкращения или намаляване на заплатите, и да стартира сезона без притеснения.

В началото на редовния сезон на театъра ще бъдат уточнени правилата за предпазване от заразяване на артистите и на публиката. Очаква се да бъдат осигурени специални системи за обеззаразяване на въздуха в залата, твърди Владимир Урин.

Програмата на Болшой театър за редовния сезон 2020/2021 все още не е обявена. Предполага се, че ще започне с постановките, отложени заради пандемията. Ще бъдат отворени и трите сцени – историческата, новата и камерната, обещава генералният директор.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах