Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Болшой театър видя ЛГБТ пропаганда в балета „Нуреев”

Свалиха постановката на режисьора Кирил Серебренников

Премиерата на спектакъла през 2017 г. също е била отлагана заради „гей пропаганда“. Снимка: Стопкадър - Болшой театър видя ЛГБТ пропаганда в балета „Нуреев”

Премиерата на спектакъла през 2017 г. също е била отлагана заради „гей пропаганда“. Снимка: Стопкадър

Болшой театър окончателно свали от репертоара си балетната постановка „Нуреев“ на режисьора Кирил Серебренников, съобщи „Интерфакс“. Директорът на театъра Владимир Урин е обосновал решението с влизането в сила на закона за ЛГБТ пропагандата в Русия.

В балетната постановка се демонстрирали нетрадиционни ценности и театърът нямал друг избор, обяснява Урин. Още през май 2022 г. планирани представления на „Нуреев“ са били отменени, а името на Серебренников е свалено от афишите заради антивоенната му позиция и сблъсъка му с властите, заради което той изтърпя преди време затвор и домашен арест по скалъпено дело. В момента Кирил Серебренников живее в Париж.

Премиерата на балета „Нуреев“ бе през декември 2017 г. Тя дълго е била отлагана заради намесата на тогавашния руски министър на културата Владимир Медински, който още тогава е настоявал, че в постановката има „гей пропаганда“.

Вижте още: В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА: БОЛШОЙ ОТМЕНИ БАЛЕТ ЗА ЖИВОТА НА НУРЕЕВ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90