Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бомби срещу властта, дошла на опера в Миланската скала

Съпротивата е срещу икономическите ограничения в Италия

Сблъсъците пред Миланската скала бяха заради присъствието на хора от властта в салона. - Бомби срещу властта, дошла на опера в Миланската скала

Сблъсъците пред Миланската скала бяха заради присъствието на хора от властта в салона.

Откриването на оперния сезон в Миланската скала в неделя вечерта беше помрачено от сблъсъци между протестиращи и полиция пред прочутата опера. Местните власти съобщиха пред италианските медии, че двама полицаи са ранени при сблъсъците.

Около 300 демонстранти, носещи лозунги „Да се бием с властта!“ и „Ние оказваме съпротива“, хвърлиха запалителни бомби срещу полицията пред операта. Протестът срещу икономическите ограничения в Италия се състоя на 7 декември, деня на покровителя на Милано – Свети Амброзий. Тогава по традиция се открива оперният сезон и в Миланската скала се събират видни политици и представители на бизнеса и културата. В залата този път присъстваха бившият италиански премиер Марио Монти и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Префектът на града, който също бе на откриването, нарече протеста неприемлив, прераснал в насилие срещу полицията.

„Откриването на сезона в Скалата е единствен по рода си спектакъл, а ние успяваме да съсипем дори и това“, изрази съжаление управителят на областта Ломбардия Роберто Марони.

Оперният сезон 2014/2015 г. започна в бунтовната вечер с представление на операта „Фиделио“ от Бетовен. Публиката аплодира 13 минути Даниел Баренбойм, който дирижира последната си премиера като музикален директор на Миланската скала. С „Фиделио“ дебютира и новият артистичен директор Александер Перейра, който сменя Стефан Лиснер.

Баренбойм ще напусне Миланската скала в края на годината, за да създаде академия за своя оркестър „Западно-източен диван“, който се състои от израелски и палестински музиканти. Той работи с операта от 2005 г., първоначално като главен гостуващ диригент, а от 2011-а като музикален директор. Едновременно с това Беренбойм беше музикален директор на Берлинската Щатсопера. Академията „Западно-източен диван“ ще бъде открита в Берлин през 2016 г.

Началото на сезона в Миланската скала е едно от най-значимите събития в европейския културен календар. Билетите за първото представление достигат цена от 2000 евро.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС