Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борбата на министър Иванов – за бюджет 130 млн. лв. в културата

Той настоява творците да получават поне 1% от държавния бюджет

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите. - Борбата на министър Иванов – за бюджет 130 млн. лв. в културата

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите.

Мартин Иванов може би се кани да поостане в Министерството на културата повече от първоначално планираните два месеца. Това става ясно от изявлението му днес на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към висшето арт ведомство. Иванов е разкрил за какъв бюджет за културата ще настоява, а тази борба се предполагаше, че ще бъде водена от министъра на културата, който бъде избран след изборите…

„Ще се боря бюджетът за култура за 2015 г. да бъде в размер поне на 130 милиона лева, – казва Иванов, – иска ми се обаче и всички политически сили, участващи в предизборната кампания, да декларират, че ще се ангажират с обещанието всяка година да се увеличават с определена стъпка средствата за култура, така че постепенно те да достигнат до задължителния поне един процент от брутния вътрешен продукт – само така културата наистина ще стане приоритет у нас“.

„Бюджетът за култура е обидно, убийствено малък, – продължава министърът. – Както е известно, за 2014 г. бюджетът за култура е само 120 млн. лева, което е повече от недостатъчно. Това е финансиране под критичния минимум, тези средства не стигат, за да се решат натрупаните с годините проблеми в който и да е от секторите в българската култура“.

Представителите на синдикатите и на работодателите подкрепиха Мартин Иванов в желанието му да настоява пред финансовото министерство за по-голям бюджет. Гостите на министъра обаче предложиха да бъде извършен пълен анализ на сегашния модел за финансиране в областта на сценичните изкуства, възприет със старта на театралната реформа. Според тях спешно трябва да се извършат корекции в механизма за финансиране, за да не се стига в края на всяка година до инфарктната ситуация с недостига на средства за театрите и оперите.

„Публиката в театрите се увеличава и това, разбира се, не може да не ни радва. Но притеснителното е, че се налага да се търсят и допълнителни средства за театрите, оперите и филхармониите, тъй като бюджетът за дотиране на продадените билети е строго фиксиран, той просто не отчита този ръст на зрителите. Време е да потърсим решение на този изключително сериозен проблем, който се повтаря всяка година”, заяви Иванов.

Участници в Отрасловия съвет предложиха да се възстановят някогашните национални центрове за книгата, за театъра, за музика и танц. Според тях това ще осигури възможности за по-голямо финансиране на сектора, като няма да се разчита само и единствено на средства от държавния бюджет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg