СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борец срещу неграмотността поправя нощем грешки в улични надписи

Кадър от филма на Би Би Си за бристолския Батман на правописа. - Борец срещу неграмотността поправя нощем грешки в улични надписи

Кадър от филма на Би Би Си за бристолския Батман на правописа.

Наречете го лингвистичен патрул или граматически нацист, но той не действа във виртуалния свят на интернет, а в съвсем реалния английски град Бристол. И под покрова на нощта, като един същински Батман на правописа, той поправя грешките в уличните табелки на града – в продължение на 13 години. Представете си колкото много грешки за поправяне е имало! Новината за британския активист, поел задължението да се грижи доброволно и тайно за граматиката, бе обявена от „Дейли Телеграф“.

Анонимният борец срещу неграмотността изпълнявал мисиите си след падането на мрака. Той издирвал надписи с излишни или недостигащи апострофи, които обиждали неговото чувство за граматическа справедливост и подхождал към тях със специално самодейно приспособление, което нарекъл „апострофизатор“. То представлява дълъг прът с прикрепена четка, с чиято помощ можел да достига по-високите надписи и табелки и да премахва или добавя сгрешения апостроф.

Апострофът (’ и ‘) е препинателен знак, представляващ единична горна запетая – в английския се употребява комбинацията ‘s за обозначаване на притежание. Например „John’s hat“ означава „шапката на Джон“ или за означаване на липсваща буква в някои фрази – например you’re вместо you are.

В тайната си кариера активистът бил поправил десетки табелки. За секретната му дейност знаели само най-близките му роднини и приятели.

Аз съм борец за граматическа справедливост. Някой може да каже, че това не е моя работа, но според мен неправилно поставените апострофи са престъпление“, твърди героят в интервю за Би Би Си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg