Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Борхес в огледалото

Спектакъл на Ясен Василев с премиера в Шанхай идва в България

Пиесата на българина е базирана на три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“. - Борхес в огледалото

Пиесата на българина е базирана на три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“.

Мистификация на великия мистификатор. Авторският спектакъл на Ясен Василев „Борхестриптих“ за първи път стъпва на българска сцена, две години след като направи премиерата си в Шанхай и една след излъчването си по швейцарската телевизия „Стар“.

Пиесата на Василев, която той сам поставя, стъпва едновременно върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“, и върху творчеството и живота на писателя, от които заема сюжет, персонажи и мотиви.

В българската сценична версия в ролите влизат Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев, Живко Джуранов, които се превъплъщават в четири различни лица на Борхес. В този свят между Вселена и Библиотека е поставен знак за равенство, а пространствата и обитателите им са изцяло изградени от цитати.

За първи път „Борхестриптих“ е поставена от автора си в „Суоч Арт пийс хотел“ в Шанхай в края на октомври 2014 г. Тогава всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа на сградата. Филмова версия на спектакъла е излъчена в края на август 2015-а по швейцарската телевизия „Стар“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сега предстои представлението да се играе два пъти на български език в София – на 5 и 6 ноември в ДНК.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах