Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Борис Акунин: Путин не чете Стивън Кинг и не гледа „Нетфликс“

Отказвам да бойкотирам руския културен пазар, това работи в полза на путинската пропаганда, смята най-популярният руски писател

„Светът не е против руснаците, светът е против Путин“, казва Борис Акунин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Борис Акунин: Путин не чете Стивън Кинг и не гледа „Нетфликс“

„Светът не е против руснаците, светът е против Путин“, казва Борис Акунин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Акунин отказва да спре издаването на книгите си в Русия. Прочутият руски писател дисидент заяви това в специално „юбилейно обръщение“ към читателите си днес, на 1 април, което публикува в профила си във Фейсбук. Решението му не е първоаприлска шега, а обмислено отношение към путинския режим и хората в Русия, които са негови жертви.

Ето какво написа Акунин:

„Днес имам юбилей. Точно 25 години от деня, когато станах писател. На 1 април 1997 г. започнах да съчинявам първия си роман „Азазел“. Дали съвпадението с Деня на смеха е случайно, или символично не знам и до днес.
Празникът днес е тъжен. Имам три готови нови книги – финалният художествен том на „Историята на руската държава“, петият роман от серията „Семеен албум“ и експериментален аудио-интерактивен роман за Ераст Фандорин, но не съм сигурен, че ще бъдат публикувани. Не и в Русия.

Русия стремително се изолира. Стената се строи от двете страни.

Преди две седмици получих писмо от британската си литературна агенция. В него се казваше: „Като отчитаме ужасните събития в Украйна, вие навярно ще предпочетете за известно време да се откажете да публикувате свои книги в Русия“.

Отговорих, че не, няма да предпочета. Категорично не поддържам инициативата за бойкот на руския книжен пазар, започната от Стивън Кинг и подхваната от други автори. По същия начин смятам за грешка решението на „Нетфликс“ и други лидери в културната сфера да си тръгнат от Русия.

Подобни крачки укрепват путинската диктатура, работят в полза на нейната пропаганда, като създават у руснаците усещане, че целият свят е против тях.

Светът не е против руснаците, светът е против Путин, а той не чете Кинг и не гледа „Нетфликс“.

Не трябва да вършим работата на диктатора вместо него. Нека той сам запушва културните потоци и жителите на Русия да знаят: Путин ги краде, лишава от книги, сериали, музика.

Не, аз ще почакам да ме забрани руският военен „Роскомнадзор“, или който там се занимава с тия неща. А дотогава съм с вас, скъпи мои руски читатели. Благодаря ви, че бяхте с мен през всички тези години. Благодаря за 32-та милиона купени книги. Ако се разделим, няма да е за дълго. Скоро идва изгревът“.

Борис Акунин е литературният псевдоним на руския писател, преводач и литературовед от грузинско-еврейски произход Григорий Шалвович Чхартишвили. Тиражите на книгите му в Русия надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. През 2021 г. Акунин бе обявен за най-популярния руски писател според проучване на „Сторител“. От 2014 г. писателят живее в Лондон и Южна Франция.

Тези дни излезе и поредната му книга в превод на български под знака на издателство „Еднорог“. „Седмицата на триокия“ е част от популярната поредица за историята на руската държава. В тази книга се запознаваме със следващия потомък от рода на белязаните с петънце на челото – Маркел Маркелов, чийто живот е представен като една необикновена седмица. В книгата е включена и пиесата „Да убиеш змийче“, разказваща за събития преди възкачването на престола на цар Петър Велики, с която завършва цикълът за XVII век.

БОРИС АКУНИН: АКО ПУТИН УСПЕЕ В УКРАЙНА, ЩЕ СИ СПОМНИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е БРАТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах