Борис Акунин: Равнодушните преди вече изпитват възхищение към Навални

Милиони хора са омерзени от собствената си държава след ареста на опозиционера, смята писателят

Задържането на Алексей Навални на летище „Шереметиево“, Москва. Снимка: Стопкадър от видео, разпространено от Кира Ярмиш, прессекретар на Навални/ЕПА/БГНЕС - Борис Акунин: Равнодушните преди вече изпитват възхищение към Навални

Задържането на Алексей Навални на летище „Шереметиево“, Москва. Снимка: Стопкадър от видео, разпространено от Кира Ярмиш, прессекретар на Навални/ЕПА/БГНЕС

Като поражение на Путин определи руският писател Борис Акунин (псевдоним на Григорий Чхартишвили) ареста на опозиционния политик Алексей Навални. В профила си във Фейсбук авторът на исторически романи нарече действията на властта към Навални „дребнави и подли“.

В неделя, 17 януари, Алексей Навални, който дълго се лекува в Германия след натравяне с „новичок“, реши да се завърне в родината си. Първоначално беше предвидено да кацне на летище „Внуково“, където го чакаха много негови привърженици. В последния момент по нареждане на руските власти самолетът с Навални кацна на летище „Шереметиево“, където опозиционерът беше задържан под предлог, че не е изпълнявал условията на пробацията си и не се е разписвал два пъти месечно в районното полицейско управление.

„Навярно разработчиците на операцията „Да обезвредим Навални“ много се гордеят с ловкостта си – пише Акунин. – Да приземят самолета на друго летище, да заловят Навални, когато адвокатът му вече е преминал през паспортен контрол, да завлекат послушен съдия директно в полицията и по спешност да оформят арест. Всичко е минало като по ноти. Някой ще получи орден. Но най-важното събитие сега не се случва на „Шереметиево” или в „Химки“ (московския район, където съдът заседава по мярката за неотклонение на Навални – бел. ред.). Милиони хора, преди равнодушни към опозиционните битки и към Навални, наблюдават това и изпитват от една страна възхищение към мъжеството на опозиционера, а от друга – омерзение към собствената си държава, която се държи така дребнаво и подло.

Броят на поддържащите Навални се увеличи, броят на поддържащите Путин намаля – този баланс в края на краищата ще реши всичко. Мисля, че с постъпката си Алексей постигна по тази линия повече, отколкото с всяко „умно гласуване”.

Руското демократично движение си нямаше знаме. Вече има.

Свобода за Алексей Навални!“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах