Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Борис Акунин: Войната е загубена

Откъс от произведение на руския писател историк, което ще се появи в бъдещето

Снимка на Одеса преди войната на фона на реалността от последните 100 дни руска инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Борис Акунин: Войната е загубена

Снимка на Одеса преди войната на фона на реалността от последните 100 дни руска инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският писател Борис Акунин днес публикува във фейсбук профила си глава от ненаписано произведение – 12 том от „История на руската държава”, в която разказва за войната на Русия срещу Украйна от гледна точка на бъдещето – така, както ще изглежда разказът за нея през 2032 г.

Ето какво написа Акунин:

„Войната тече вече 100 дни и не ѝ се вижда краят. Трудно се мисли за други неща. Аз си имам нещо като психотерапия. Понякога пиша фрагменти от произведение, което може би ще се появи някога в бъдещето.

Днес внезапно си представих, че са минали 10 години, вече е 2032 г. и аз подготвям 12-и том на моята „История на руската държава”. Той се нарича „Окончателният крах на Империята”.

Следва сух преразказ на отминалите събития. Никакви емоции, само факти и анализ.

В предпоследната глава на „Немалката непобедоносна война” ще има такъв абзац:

„След някоя и друга седмица след нахлуването стана ясно, че бърза победа, а и въобще победа няма да има. Изясниха се петте фактора, които изненадаха управника.

  • Украинската армия се оказа по-силна, отколкото той си мислеше.
  • Руската армия се оказа по-слаба, отколкото той си мислеше.
  • Украинското общество се оказа неочаквано консолидирано.
  • Украинското ръководство се оказа неочаквано дееспособно.
  • Противодействието на Запада се оказа неочаквано мощно.

Стана очевидно, че ситуацията е гадна и трябва по-бързо да се излиза от нея с възможно най-малко загуби. Но имаше фактори, които пречеха на това сякаш логично решение:

  • Руската пропаганда разгърна такава „ура-победна” истерия, че всеки нетриумфален край на войната неминуемо би предизвикал сриване на президентския рейтинг и политическа криза. От това управникът се страхуваше много.
  • Най-близкото обкръжение пък много се страхуваше от самия управник, известен с болезнената си подозрителност и безпощадност към „предателите”.
  • Управникът вярваше в своята звезда и, подобно на Николай ІІ, беше свикнал да се уповава на Бог, който в съдбовен час ще спаси Своя избраник.

В крайна сметка управникът се държеше по обичаен за него начин: от трескава активност през февруари премина към сомнамбулна прокрастинация, която се разгърна в месеци. Времето работеше против него. Военните и финансовите ресурси се топяха, международната изолация се задълбочаваше, в обществото постепенно растеше вътрешно напрежение, елитите бяха нервни и все повече се тревожеха за бъдещето, а диктаторът не правеше нищо. Войната при това си продължаваше. Загиваха хора, разрушаваха се градове, генерали планираха кървави операции.

В Москва се надяваха да пречупят ситуацията на фронта, без да разбират, че никакви локални успехи вече няма да донесат победа. Блицкригът може да се размине, само когато е блиц. Ако светът – целият свят – има време да се сплоти срещу диктатора, войната е загубена…”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах