Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Борис Белкин с втори концерт в един сезон на Софийската филхармония

Пристига, за да изпълни „Шотландска фантазия“ от Макс Брух

Джанлуиджи Джелмети (вляво) и Борис Белкин в София. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Борис Белкин с втори концерт в един сезон на Софийската филхармония

Джанлуиджи Джелмети (вляво) и Борис Белкин в София. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Виртуозният цигулар Борис Белкин се завръща в Зала „България“ по-малко от година след последното си гостуване у нас. Белкин за втори път ще излиза пред българската публика през този сезон на Софийската филхармония с концерт на 30 май.

Руският музикант ще изпълни у нас „Шотландска фантазия“ от Макс Брух, за когото това произведение е шедьовърът в творчеството на композитора. Второто произведение в програмата за 30 май е Тройният концерт на Лудвиг ван Бетовен – за цигулка, виолончело и пиано, смятан за една от най-светлите, радостни и празнични творби на немския композитор. Заедно със Софийската филхармония ще я изпълнят солистите Александър Краповски – цигулка, Александър Сомов – виолончело и Симон Трпчески – пиано. Диригент е Григор Паликаров.

Последно столичните ценители слушаха Белкин през септември 2020 г. – на два концерта, дирижирани от Джанлуиджи Джелмети. Цигуларят приема малко ангажименти, защото вярва, че музикантът трябва да съхранява своята индивидуалност, което е невъзможно при силно натоварените графици на изявените солисти.

Първата изява на Борис Белкин пред публика е на девет години с големия диригент Кирил Кондрашин. Обявяват Белкин за дете чудо, колкото и да не му се нрави това определение. През 1973 г. той печели първа награда в Националното състезание за цигулари на Съветския съюз. След като не го допускат до конкурсите „Чайковски“ и „Паганини“, през 1974 г. решава да емигрира. На среща с медиите в София от есента на 2020 г. той сподели скептичното си отношение към конкурсите, каза, че времето им е отминало и днес са се превърнали в семейни конкурси.

През годините Белкин е работил с най-добрите диригенти на нашето време – Ленард Бърнстейн, Владимир Ашкенази, Зубин Мета, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Сейджи Озава, Юрий Темирканов, Шарл Дютоа, Джанлуиджи Джелмети и мн. други. Музицира с елитни световни оркестри като Бостънската филхармония, Филхармонията на Кливланд, Берлинската филхармония, Израелската филхармония, Лосанджелиската филхармония, Питсбъргският симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър и големите британски оркестри.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg