Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борис Данаилов зад уволненията в Националната галерия?

Съветникът на министър Стоянович вече си прави екип за БГ Лувъра

Министърът на културата Петър Стоянович и неговият съветник Борис Данаилов (вляво) представят полуготовия Лувър пред медиите. Снимка: Румен Добрев - Борис Данаилов зад уволненията в Националната галерия?

Министърът на културата Петър Стоянович и неговият съветник Борис Данаилов (вляво) представят полуготовия Лувър пред медиите. Снимка: Румен Добрев

Борис Данаилов ли стои зад уволненията в Националната галерия, се питат в родната арт гилдия.

И. д. шефката на НХГ Бисера Йосифова отрано посочи вратата на своя заместник Иван Милев и махна още четирима свои служители. Причината е в предстоящото обединение на НХГ и Галерията за Чуждестранно изкуство в БГ Лувър – в новия мегамузей някои ще се окажат излишни, защото се дублират длъжностите им. Борис Данаилов пък се готви да заеме директорското кресло в новия музей и според запознати вече си прави екип за бъдещата културна институция.

Постановлението за сливането на двете галерии беше подготвено за гласуване на заседание в Министерския съвет миналата седмица, но малко преди това беше оттеглено. Това стана заради сигнал от синдикатите в НХГ и НГЧИ, че не са съгласни двете галерии да бъдат погълнати от Лувъра, защото много хора ще останат без работа.

Не е ясно дали синдикатите ще ревизират позицията си до заседанието на кабинета в сряда, когато се очаква и оставката на правителството на Пламен Орешарски. Ако постановлението все пак се появи, то ще даде зелена светлина както за сливането на музеите, така и за назначаването на Данаилов в последния момент за и. д. директор на БГ Лувъра до обявяването на конкурс за поста.

Иначе БГ Лувърът юридически не съществува. Няма и директор. Борис Данаилов ще бъде съветник на Петър Стоянович до появата на новия министър на културата. Тоест още броени часове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90