Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борис Джонсън: Мраморите от Партенона са законна собственост на Великобритания

Над 80 метра от фриза на античния храм ще останат в Британския музей. Франция се съгласи да заеме временно на Гърция част от фриза

Част от „мраморите на Елгин“, изложени в Британския музей. Снимка: Уикипедия - Борис Джонсън: Мраморите от Партенона са законна собственост на Великобритания

Част от „мраморите на Елгин“, изложени в Британския музей. Снимка: Уикипедия

Борис Джонсън изключи връщането на мраморите от Партенона в Гърция. В интервю пред гръцка медия британският премиер заяви, че т. нар. „мрамори на Елгин“ ще останат във Великобритания, тъй като са били придобити по легален път. Скулптурите са донесени в страната от британския дипломат лорд Елгин, който ги взема от храма на Партенона в Атина в началото на XIX век, когато Гърция е била под османско владичество.

„Разбирам силните чувства на гърците и на премиера Кириакос Мицотакис – заяви Джонсън пред гръцкото издание „Ta Nea“. – Но британското правителство има дългогодишна позиция по въпроса и тя е, че мраморите са законно придобити от лорд Елгин по действащите тогава закони и от придобиването им са законно притежание на Британския музей.“

През 2019 г. Мицотакис отправи предложение да заеме на Лондон ценни артефакти от водещи музеи в Гърция, които никога не са пътували в чужбина, в замяна на връщането на мраморните скулптури в Атина през 2021 г. Културният министър на страната Лина Мендони определи преди време Елгин за „сериен крадец“, който се е възползвал от нелегални практики за придобиването на антиките.

Тази година Гърция отбелязва 200-годишнината от независимостта си. В дните преди началото на официалните церемонии Атина поднови кампанията си за репатриране на мраморните произведения от V в. пр. Хр., считани за връх в класическото изкуство. Още от обявяването на независимостта си Гърция се бори да събере скулптурите, пръснати в музеи из Европа, и най-вече да си върне изложените в Лондон – с аргумента, че е особено важно да бъдат изложени в контекста на храма, който са красили преди хиляди години. Те са били част от фриза на Партенона, създадени по поръчка на Перикъл. От общо 160-те метра, изработени специално за храма на Атина, над 80 метра са изложени в Британския музей, 50 метра могат да се видят в музея на Акропола.

Няколко независими проучвания показват, че по-голямата част от британския народ изразява съпричастност с Гърция.

„Не мисля, че Великобритания трябва да води загубена битка – защото в крайна сметка това ще се окаже битка, която държавата ще загуби. Натискът към нея ще се увеличи – заявява Мицотакис в интервюто си за „Обзървър“ от 2019 г. – Като паметник от световно културно значение Акрополът не принадлежи само на Гърция. Но ако наистина искате да видите паметника в неговата цялост, то трябва да видите всички скулптури от Партенона, монументът трябва да обедини своите части.“

За разлика от Великобритания, Франция се съгласи да върне временно частта от фриза, част от най-ценните артефакти на Лувъра, като заемка. В замяна парижкият музей получи забележителни гръцки бронзови артефакти, непоказвани извън страната до този момент.

В интервюто си пред гръцкия вестник Джонсън заяви, че е добре запознат с гръцката история. Той изтъкна ролята на древна Гърция и културния ѝ принос за западната цивилизация, но наблегна и на „жизненоважната роля на Великобритания“ в Гръцката война за независимост от 1821 г. Премиерът избегна отговор на въпросите дали се обмисля мраморите на Елгин някога да пътуват до Атина, дори само за да бъдат заети за изложба. Вместо това той отбеляза опитите на Обединеното кралство да задълбочи връзките си с „миролюбив международен партньор“ като Гърция. Двете страни имат търговски обмен на стойност 6,5 млрд. евро и британското правителство работи активно за защитата на правата на британските граждани в Гърция. Бащата на Джонсън Стенли, който има вила на Егейско море, е сред тях.

„Това е началото на ново партньорство с нашите европейски приятели, което ще бъде изградено върху приятелство и съдействие, но Великобритания ще има независим глас, за да говори за нещата, които имат значение за нея“, заяви Борис Джонсън.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg