Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Борис Джонсън срещу държавното финансиране на Би Би Си

Премиерът обяви война на най-популярната британска телевизия

Подобно на Доналд Тръмп в САЩ, британският премиер Борис Джонсън се опитва да намери начини да ограничи влиянието на големите телевизии. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Борис Джонсън срещу държавното финансиране на Би Би Си

Подобно на Доналд Тръмп в САЩ, британският премиер Борис Джонсън се опитва да намери начини да ограничи влиянието на големите телевизии. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като забрани на министрите си да участват в програмата на Би Би си Радио 4 заради проевропейски настроения на водещите, британският премиер съобщи, че ще декриминализира неплащането на вноски за обществената телевизия на Великобритания.  

В момента всяко английско домакинство внася по 154 паунда годишно за програмите на Би Би Си, независимо дали гледа телевизията. Тази форма на финансиране на телевизията е традиционна, а с кралска харта сегашният начин на управление на Би Би Си е фиксиран със срок до 2027 г.

Джонсън обаче е на мнение, че най-популярната английска телевизия не трябва да бъде на обществена издръжка. Той възнамерява скоро да отмени лицензионната такса изцяло.

Дали това е отмъщение за проевропейската позиция на Би Би Сиq или реверанс към по-бедните слоеве на английското общество, е въпрос на тълкувание. Факт е обаче, че тази мярка на Джонсън ще намали с около 200 млн. паунда годишно приходите на телевизията. Това ще я ограничи да създава програмите, които британците ценят, заяви говорител на Би Би Си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg