СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петър Дънов – съкровище на ЮНЕСКО?

Цяла седмица събития, посветени на рождението му

Петър Дънов (1864-1944) - Петър Дънов – съкровище на ЮНЕСКО?

Петър Дънов (1864-1944)

Басът, чийто глас впечатли ценителите на операта в спектакъла „Борис Годунов“ пред „Александър Невски“, ще пее в чест на Петър Дънов. На 11 юли Мартин Цонев излиза на сцената на зала „България“ в концерт, посветен на Учителя. Ден по-късно, на 12 юли, се навършват 150 години от рождението на мъдреца.

Дъновистите ще отбележат юбилея с цяла седмица събития – лекции, дискусии и концерти. Кулминацията е концертът на Софийската филхармония под диригенството на Йордан Камджалов – директор на операта, филхармонията и фестивала в Хайделберг. Камджалов е един от най-активните дъновисти у нас. Освен Мартин Цонев, солисти са Гиргина Гиргинова, Виолета Радомирска и Георги Султанов. Проявата е под патронажа на Министерството на културата, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и ЮНЕСКО, които след танца на Дънов паневритмия може би се канят да обявят и него за световна нематериална ценност като Бистришките баби.

Във вторник от 18 ч. в градината, където е гробът на Дънов в кв. „Изгрев“ в София, ще бъде открита документална фотоизложба. В сряда, 9 юли, от 19 ч. в Дома на архитектите диригентът Йордан Камджалов и сопраното Галина Герасимова ще изнесат лекция за духовното и културно наследство на Петър Дънов. На 10 юли от 19 ч. на същото място предстои лекция за разпространението на учението му в чужбина.

Навръх рождения ден на Дънов в 6 сутринта ще има празничен наряд, в 12 ч. последователите му ще четат заедно молитвата „Отче наш“, а в 19 ч. в Културен дом Красно село ще има концерт с ръководител Петър Ганев.

В неделя, 13 юли, дъновистите ще направят екскурзия до местността Яворови присои на Витоша, където е бивакувал Учителя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg