Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Борисов пред Пирамидата в Париж: Лувърът ще гостува в БГ Лувъра

Цветан Тодоров мълчалив гостенин на откриването на изложбата с българските съкровища в Париж

Премиерът Бойко Борисов, певицата Силви Вартан и министърът на културата Вежди Рашидов преди да влязат в Лувъра. - Борисов пред Пирамидата в Париж: Лувърът ще гостува в БГ Лувъра

Премиерът Бойко Борисов, певицата Силви Вартан и министърът на културата Вежди Рашидов преди да влязат в Лувъра.

ПАРИЖ. „След Лувъра тази изложба я искат и в Кремъл, и в Британския музей, в Хърватия, в Лондон… С президента Франсоа Оланд си говорихме след изложбата в Лувъра, Лувърът да ни гостува в Българския Лувър“, обяви министър-председателят Бойко Борисов на влизане в най-прочутия френски музей, където във вторник вечерта бе официалното откриване на експозицията „Епопея на тракийските царе“. 

„Договорихме се в нашия нов музей – Квадрат 500, да представим още част от колекциите на гарата „д’Орсе“, да видим Рубенс на живо в България, да сме една нормална европейска държава“, обясни Вежди Рашидов – инициатор на изложбата в Лувъра.

„Построихме си музей – ще имаме къде да си ги показваме“, допълни премиерът.

Официалното отриване на изложбата „епопея на тракийските царе“ в Лувъра.

Официалното отриване на изложбата „епопея на тракийските царе“ в Лувъра.

Край Пирамидата – входът на Лувъра, в понеделник привечер се носеше основно българска реч. В първата знойна вечер в Париж на площада пред музея, който в този ден бе затворен за посетители, се разхождаха немного туристи, мнозина парижани и голяма общност от българи в официални облекла. Там бяха дипломати, бизнесмени, подкрепили финансово българската изложба, хора на културата очакваха появата на българската правителствена делегация. Дойде Ирина Бокова, председател на ЮНЕСКО, легендарната френска певица с български произход Силви Вартан, академик Светлин Русев, Леа Коен… и най-отзад мълчаливо присъстваше прочутият философ и литературовед, светило на френската хуманитаристика Цветан Тодоров. Всички – някои нетърпеливо, други доста сдържано – очакваха да влязат и разгледат най-обсъжданото българско събитие във Франция. Френското посолство в България обаче ограничи достъпа на журналисти до първото откриване на изложбата, както и снимането с фотоапарати на експонатите – затова кадрите ни от крило „Ришельо“ са ни предоставени от българското посолство във Франция. Снимките пред Пирамидата са на „Площад Славейков“.

21

Цветан Тодоров в очакване да влезе в Лувъра на откриването на изложбата.

„Президентът на Лувъра – г-н Мартинез е до мен, но ще си позволя да кажа, че ние не излагаме само изкуство в едни салони – ние експонираме българските съкровища в най-добрата зала – „Ришельо“ – каза пред журналистите на входа министър Рашидов. – Влизайки в тази сграда, ние попадаме в историята на световната култура и сме вече признати за световно значима държава в културната сфера. Светът ще види шедьоврите, които притежаваме – ние сме народ, който лежи върху три култури, защо се изненадваме?! Оттук нататък трябва да знаем, че България е фактор със своята култура. Трябва само да се гордеем и да имаме повече самочувствие, а не да бъдем чуждопоклонници. Ние, в този момент, сме равни с равните.“

Пристигането на Ирина Бокова.

Пристигането на Ирина Бокова

Академик Светлин Русев и журналистката Кристина Патрашкова

Академик Светлин Русев и журналистката Кристина Патрашкова

Леа Коен

Леа Коен (вляво)

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах