Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борисов: Проблемът на Детския хор да бъде решен от директора на Радиото и СЕМ

Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от радиохора висят под нашия прозорец, заяви премиерът

Малките хористи бяха поканени на среща с премиера от министъра на културата Боил Банов. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z - Борисов: Проблемът на Детския хор да бъде решен от директора на Радиото и СЕМ

Малките хористи бяха поканени на среща с премиера от министъра на културата Боил Банов. Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

Около 40 минути след началото на протестния концерт на Детския радиохор в сряда сутринта, министърът на културата Боил Банов излезе от Министерския съвет и покани малките певци и техните родители на среща с премиера. Децата пеят за втори път на улицата тази седмица с искане да бъде върната диригентката им Венеция Караманова, чийто договор не бе подновен от директора на БНР Александър Велев.

След срещата премиерът Бойко Борисов обясни, че Велев и Съветът за електронни медии трябва да си свършат работата в разрешаването на казуса с диригентката.

„Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от радиохора висят под нашия прозорец. Надявам се и шефът на радиото, и на СЕМ да си свършат работата. Не може да оставят децата да стоят пред Министерския съвет, трябва да си поемат отговорността“, заяви Борисов, цитиран от Клуб Z.

Вижте още: КОГАТО ВЛАСТТА НЕ ЩЕ ДА ЧУЕ, ПЕЯТ Ѝ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ 

Около един час по-късно от СЕМ съобщиха, че ще помогнат за разрешаването на проблема. Според председателката на Съвета за електронни медии София Владимирова, никога не е стояло на дневен ред закриването на Детския радиохор и покани малките хористи и родителите им на среща в СЕМ в петък.

Детският радиохор протестира по стъпките на четирите музикални състава на БНР, които в началото на това лято проведоха серия от музикални митинги срещу ниските си заплати. Една от проявите също бе пред Министерския съвет – и тогава премиерът Бойко Борисов отново препоръча на генералния директор на Радиото да се оправя сам с проблема в подопечното си ведомство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС