Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борисов: Това с учебниците беше голяма глупост

Мине се, не мине – и някоя глупост в образованието, заяви премиерът във Варна

Бойко Борисов присъства на десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ. Снимка: БГНЕС - Борисов: Това с учебниците беше голяма глупост

Бойко Борисов присъства на десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Като „голяма глупост“ определи премиерът Бойко Борисов казуса с черно-белите учебници, разразил се в последните дни. Както е известно, издателство „Просвета“ предложи два варианта на част от учебниците си за VIII клас – като черно-белите са по-евтини, което доведе до остра обществена реакция, че такова разделение сред децата е неправилно.

„Това с учебниците беше голяма глупост – каза във Варна сега Борисов. – Мине се, не мине – и някоя глупост в образованието. Като видях черно-белите учебници, министъра на образованието го накарах в първия най-близък голям град да даде пресконференция, за да разберат журналистите какво мислим.“

В четвъртък образователният министър Красимир Вълчев заяви, че по-евтините черно-бели учебници ще бъдат спрени от разпространение. В Стара Загора той заяви, че разделянето на децата чрез черно-бели и цветни учебници е „недопустимо“.

От издателство „Просвета“ посочиха, че са готови да спрат учебниците. Заявиха обаче, че целта им е била невярно интерпретирана като внасяне на социално разделение.

„Едно добро начинание е напът да се провали“, заявиха издателите в позиция до медиите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg