СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бьорк иска независима Шотландия. Мик Джагър и Стинг – обратното

Днешният референдум може да роди първата нова държава в Европа след разпада на Югославия

Бьорк е сред малкото изпълнители извън Шотландия, които се обявиха за независимост. - Бьорк иска независима Шотландия. Мик Джагър и Стинг – обратното

Бьорк е сред малкото изпълнители извън Шотландия, които се обявиха за независимост.

Исландката Бьорк призова Шотландия да гласува с „да” на днешния референдум за независимост от Великобритания. Вотът може да сложи край на тривековния съюз със Англия и да създаде първата нова държава в Европа след разпадането на Югославия.

На официалната си страница във фейсбук 48-годишната певица и композиторка публикува леко променен текст на парчето си Declare Independence, добавяйки думите „Scotland! Scotland! Scotland!”. Бьорк е един от малкото музиканти извън Шотландия, които се обявиха за независимост на държавата.

Тъй наречената кауза „Yes” беше подкрепена предимно от местните групи и изпълнители Mogwai, Franz Ferdinand, Frightened Rabbit, Ейми Макдоналд, Еди Рийдър, Лорейн Макинтош и Рики Рос. В неделя вечер те пяха на концерта A Night for Scotland, който се проведе в столицата Единбург.

На другия полюс са англичаните Мик Джагър, Стинг, Брайън Фери, Дейвид Гилмор и др., които се агитират шотландците да останат в Обединеното кралство. Тяхната кампания се нарича „Let’s Stay Together” и включва около 200 популярни личности.

Днешният референдум ще реши дали Шотландия да бъде независима държава. Социологическо допитване на базираната в Лондон компания Ipsos-MORI показва, че 49% ще гласуват с „Да” за отделяне от Великобритания, а 51% – с „Не”. Колебаещите се гласоподаватели не са взети предвид.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90