Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Бьорн Улвеус от АВВА е новият президент на CISAC 

Вицепрезиденти  на световната организация на певците и авторите на музика станаха Принцесата на Африка Ивон Чака Чака и мексиканският композитор Артуро Маркес

Бьорн Улвеус е автор на над 150 хитови песни и шоу програми като част от АВВА и като самостоятелен творец. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бьорн Улвеус от АВВА е новият президент на CISAC 

Бьорн Улвеус е автор на над 150 хитови песни и шоу програми като част от АВВА и като самостоятелен творец. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бьорн Улвеус, който през 1972 г. заедно с Бени Андершон основава световноизвестната група ABBA, вече е начело на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC. Той бе избран от Общото събрание на глобалната организация на творците на онлайн заседание на 28 май 2020 г. и зае поста от френския пионер в електронната музика Жан-Мишел Жар, който бе президент на CISAC в продължение на седем години.

Шведският музикант е автор на над 150 хитови песни и шоу програми като част от АВВА и като самостоятелен творец. През следващите три години той ще съдейства за защита на правата на творците, повишаване на техните авторски възнаграждения, създаване на по-добри условия за развитието на авторите в сферата на музиката, аудиовизуалните и визуалните изкуства, драматургията и литературата.

CISAC обединява повече от 230 авторски дружества за колективно управление на права в над 120 държави. Българското „Музикаутор“ е сред тях. Общността на CISAC обхваща повече от четири милиона творци, а приходите от лицензирането на тяхното творчество надвишават в световен мащаб 9,6 млрд. долара.

Коментирайки новата си роля, Бьорн Улвеус каза:

Радвах се на много успехи в живота си като артист и автор на музика. Сега съм щастлив, че имам нова възможност – да опитам да помогна на следващото поколение творци в техния професионален път. CISAC има голямо международно влияние и аз вярвам страстно в нейната мисия да осигурява по-добри условия за творците. Интересувам се от това как технологиите, които използваме, могат да работят по-добре, така че да осигуряват справедливо заплащане за труда на авторите. Затова съм много развълнуван от перспективите и сътрудничеството ни“.

Общото събрание на CISAC избра също вицепрезиденти на организацията – това са световно признатата южноафриканска певица, композитор, актриса, предприемач, хуманист и учител Ивон Чака Чака и мексиканският композитор Артуро Маркес.

Ивон Чака Чака е начело на популярната музика в Южна Африка от 27 години, известна в Зимбабве, Кения, Габон, Сиера Леоне и Кот д’Ивоар и много други като „Принцесата на Африка“. Тя е била на една сцена с артисти като Боно, Queen, Анджелика Киджо, Ани Ленъкс и други. Ивон Чака Чака е лидер в Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и пратеник на ООН за целите на хилядолетието за развитие на Африка. Нелсън Мандела я избира за първи посланик на детския фонд. Тя е създател и на своя собствена благотворителна организация – Фондация „Принцеса на Африка“.

Артуро Маркес е най-известният мексикански композитор и режисьор от втората половина на 20 век. Носител е на множество награди и стипендии от правителствата на Франция и Мексико, както и на стипендията на Фулбрайт от САЩ. Артуро Маркес учи в Националната консерватория на Мексико, Националния институт за изящни изкуства на Мексико, Калифорнийския институт по изкуствата и при Жак Кастреде във Франция. Често включващи латиноамерикански теми, неговите произведения са изпълнявани от Националния симфоничен оркестър на Мексико, филхармония YOSA, Панамериканската симфония, Оркестъра на Париж и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах