СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боршош: Не се отказвам от свършеното за 2 години

Бившият директор на НДК вече е с обвинителен акт

Мирослав Боршош с с адвоката си Даниела Доковска. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Боршош: Не се отказвам от свършеното за 2 години

Мирослав Боршош с с адвоката си Даниела Доковска. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Мирослав Боршош получи обвинителния си акт за неправомерно изразходване на бюджетни средства (част от отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. за Българското председателство на Съвета на ЕС), докато беше изпълнителен директор на НДК. Боршош пристигна в Следствения отдел към прокуратурата в сряда преди обяд заедно с адвоката си Даниела Доковска, а на излизане от сградата десетина минути по-късно бе лаконичен пред журналистите.

„Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години – заяви той, цитиран от агенция „Фокус“. – Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали. Всичко, което сме направили, е не само важно и значимо, но и по законен път. Така че във вторник при временната комисия (бел. ред. – в парламента) ще представя своята позиция и истината по случая.“

В последните седмици срещу ръководството на НДК текат проверки от различни институции. В началото на юли Мирослав Боршош бе освободен от поста си, но още на следващия ден, след среща при премиера Бойко Борисов, бе възстановен като директор. Малко по-късно обаче Боршош се оттегли, докато не приключат проверките.

В парламентарната комисия, образувана по случая, двама министри, които са били принципали на НДК – Томислав Дончев и Лиляна Павлова – разказаха пред депутати, че са виждали нарушения в управлението на дружеството. На заседанието миналата седмица не стана ясно защо все пак не е имало смяна на ръководството по-рано.

Мирослав Боршош e обвиняем за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и в умишлена безстопанственост (чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК). Бившият директор на НДК е с мярка за неотклонение „подписка“.

Вижте още: МИРОСЛАВ БОРШОШ С ОБВИНЕНИЕ ЗА НДК

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90