POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боршош: Няма да се явя на изслушване в парламента

Съмнявам се в добросъвестната работа и заключения на комисията, заяви бившият директор на НДК и изпрати писмено становището си до депутатите

От уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси, пише Мирослав Боршош. Снимка: БГНЕС - Боршош: Няма да се явя на изслушване в парламента

От уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси, пише Мирослав Боршош. Снимка: БГНЕС

Мирослав Боршош няма да се яви на изслушването пред парламентарната комисия, сформирана заради НДК. „Разпитът“ на бившия директор на Двореца пред депутатите трябваше да се проведе днес, но той е преценил да не се явява. Боршош съобщи това в личния си профил във Фейсбук, като посочи няколко причини.

Те са, че първоначално заседанието е трябвало да е утре, но е изместено, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов до вторник (25 юли), което според него е невъзможно; „преднамерени и крайни изказвания“ на някои от членовете на комисията, както и малкия брой на заседанията, от които се очаква „разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки“.

„Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни – коментира Боршош. – В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата – прокуратурата повдигна обвинение.“

Боршош добавя, че „всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда“ и затова допуска, че явяването му пред комисията „може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината“.

„Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси – пише още бившият директор на НДК. – Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си.“

Освен Боршош в комисията днес трябва да се яви и вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет Деница Златева. Пред депутатите ще говорят още новият изпълнителен директор на НДК Атанас Митев, настоящият шеф на съвета на директорите Борислав Велков, както и предшествениците му на поста Валентин Кръстев и Марио Атанасов.

От миналата седмица Мирослав Боршош e обвиняем за нецелево разходване на бюджетни средства (част от отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. за Българското председателство на Съвета на ЕС) и в умишлена безстопанственост.

Какво заявява Боршош задочно?

Иначе, в писмото си до временната комисия Боршош заявява, че отрича обвиненията, и твърди, че няма злоупотреба с каквито и да било средства от НДК, още по-малко с тези за Европредседателството. Текстът бе прочетен пред депутатите от председателката на комисията Дияна Йорданова (ГЕРБ), предава „Клуб Z“.

Мирослав Боршош твърди още, че сигналът до ДАНС срещу управата на НДК е бил подаден от „бивш служител на НДК, който е бил „уличен по надлежния в престъпление по служба – превишаване на правата с цел набавяне на материална облага за себе си“. Името на въпросния служител не се споменава.

В писмото си Боршош отхвърля обвиненията на бившия принципал – министър Лиляна Павлова, че не са ѝ предоставяни документи, поискани от ръководството на НДК. Според бившия директор министърката си е позволила непрозрачно да наеме фирма за външен одит, която е подготвила „тенденциозен доклад“. В него става дума за нарушения в процедулата по избор на изпълнител на ремонтните дейности, пише още електронното издание.

Велислава Кръстева от ДПС поиска писмото от Боршош да не се взема под внимание, защото той не е уважил парламента и комисията като институции, а и си е позволил обидни квалификации.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС