Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боршош се оттегля сам от НДК

Докато текат проверките в Двореца, той няма да е на директорския пост

Снимка: Емил Георгиев - Боршош се оттегля сам от НДК

Снимка: Емил Георгиев

Мирослав Боршош се оттегля от поста изпълнителен директор на НДК, докато текат проверките в Двореца. Това става ясно от официална негова позиция, изпратена до медиите.

В нея Боршош заявява, че в последните дни сме „свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК“. По думите му това е било саботаж не само към Двореца, но и изобщо към подготовката ни за председателството на Съвета на ЕС.

„Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България“, посочва Боршош.

Боршош, който оглави Двореца в края на 2014 г., бе освободен от министър Лиляна Павлова в понеделник. Като аргумент властта посочи „системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите“. Самият Мирослав Боршош заяви във Фейбук малко по-късно, че не приема „да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички“. Във вторник, след среща при премиера Бойко Борисов, стана ясно, че Боршош ще бъде възстановен на директорския пост, а принципал на НДК ще стане Министерството на културата.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на Мирослав Боршош.

В последните дни сме свидетели на безпрецедентна  атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България.

Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно.

Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg