Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Променяме държавата

Отворено писмо на Мирослав Боршош, директор на Националния дворец на културата, към творци, артисти и своя екип

 - Променяме държавата

Културата е огромна вселена или територия, много по-голяма от нас. Съществува и ще продължава да съществува, защото е част от цивилизацията. Нуждата от нея не трябва да се доказва. Тези, които не го разбират – жалко за тях. Но може би задачата ни не е да въздъхнем, а да продължаваме да настояваме в това, което вярваме, докато ги убедим.

Не очаквайте признателност за това, че се занимавате с изкуство и култура. Не очаквайте някой да ви похвали или да отчете огромните усилия, безсънни нощи, вложената енергия и всеотдайността ви. Ако чакате благодарност – ще останете разочаровани. Защото в повечето случаи всичко остава скрито и незабелязано и потъва някъде там, където прожекторите не осветяват. Но имате друго и то е безценно – привилегията да работите изумителна професия, да сте добри хора и да защитавате идея, която има смисъл.

Това, в което се хвърлихме, е огромно предизвикателство – да се борим и да настояваме за кауза на място, в която тези, от които зависим, не я разбират. Ще трябва да ги убедим! На място, където съпротивата е толкова голяма, че много често силите свършват в това да защитаваме идеята. Ще трябва да намерим още сили. Има прегради, които трябва да преодолеем, има пречещи обстоятелства, има и антагонисти…, както е във всяка история за добро и зло.

Не мога да ви обещая, че ще става по-лесно или по-леко, но мога да ви уверя, че ще бъде интересно, вълнуващо и много изморително. И някой ден, когато някой ви попита: „Какво направи с живота си?”, ще можете да кажете: „Променяхме държавата! И бяха славни времена!”

И ако перифразирам думите на един голям артист, бих ви казал: Затворете си очите и си представете света без книги…, без картини…, без музика…, без театър…, без филми…, без поезия…, без книжарници…, без изложби…, без балет…, без кина…, без литература…

Сега си представете България без всичко това!

Благодаря ви, че сте част от Националния дворец на културата!

За мен е чест да работя с вас!

Честит празник!

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах