Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боряна Пунчева за Кошлуков: Не мога да споря с човек, който управлява със средния си пръст

Режисьорката отговори на директора на БНТ за спряното филмопроизводство

Боряна Пунчева бе отстранена като шеф на филмопроизводството в БНТ от Емил Кошлуков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боряна Пунчева за Кошлуков: Не мога да споря с човек, който управлява със средния си пръст

Боряна Пунчева бе отстранена като шеф на филмопроизводството в БНТ от Емил Кошлуков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Боряна Пунчева, уволнена от Емил Кошлуков като шеф на филмопроизводството в БНТ, коментира днес пред „Площад Славейков” изказването на генералния директор в интервюто му в „24 часа”. В него Кошлуков я споменава поименно:

Студия „Екран“, откъдето освободихме Боряна Пунчева, пуска новата сесия за филмово тв производство. Нещо, което беше невъзможно при нея поради несправяне с работата”.

Вижте още: КОШЛУКОВ НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

От 2010 г. Пунчева ръководи студията за филмопроизводство на БНТ до началото на тази година, когато беше уволнена без предупреждение от новия генерален директор на телевизията.

На въпрос как ще коментира изказването на Кошлуков, Боряна Пунчева каза:

„Отговорът ми стои в отчетите, които сме пращали до СЕМ в годините преди появяването на този генерален директор. Когато той се появи, вече нямаше какво да отчитаме, защото той лично спря филмопроизводството. Не мога да споря с човек без компетентност и образование, който управлява със средния си пръст”.

Боряна Пунчева е завършила режисура през 1981 г. Дъщеря е на големия български оператор Борислав Пунчев. Преди да стане директор на Студия „Екран”, е била главен режисьор на БНТ. От 1996 до 2004 г., до самия му финал, Пунчева е режисьор на обичаното от всички предаване „Клуб НЛО”. Познаваме я и като актриса – незабравими са ролите ѝ в „Дами канят” и „13-та годеница на принца”.

По времето на Пунчева БНТ реализира някои от най-големите си успехи в производството на филми и сериали. Именно тя е директор на „Екран”, когато студията стартира с нейно одобрение „Под прикритие” – най-успешната продукция на националната телевизия за всички времена.

„Тя отвори БНТ към по-младата публика и създаде рефлекс да се гледа обществената телевизия от младите хора”, заяви тя.

Прокламираните от Кошлуков желания да се превръщат в сериали произведенията на класиците също са започнали реализацията си преди той да се появи в БНТ, по инициатива на Боряна Пунчева. Студия „Екран” финансира и реализира през 2014 г. сериала „На границата” по военните разкази на Йордан Йовков, който спечели няколко награди на Българската филмова академия. Също с подписа на Боряна Пунчева към зрителите тръгват сериали като „Четвърта власт”, „Английския съсед”, множество копродукции в България и чужбина. По нейно време за пръв път продукция на БНТ се появява на голям екран и печели множество награди – филмът „Лошо момиче” на Мариан Вълев.

По инициатива на Боряна Пунчева се снимат след дългогодишно прекъсване и два детски сериала – „Островът на сините птици“ и „Румбата, аз и Роналдо“, наскоро показани в ефира на обществената телевизия.

Възраждането на телевизионния театър също е започнало по времето на Константин Каменаров, докато Боряна Пунчева е била шеф на Студия „Екран”.

Има достатъчно писма, които съм изпращала на Кошлуков с призив да възобновим сесиите за филмопроизводство, които той спря с аргумента, че няма пари”, заяви режисьорката и допълни, че фактите са на нейна страна и са достъпни в откритата документация на СЕМ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg