Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ботев и Левски – със съдбата на Сизиф

"Свободна България", литография на Георги Данчов-Зографина - Ботев и Левски – със съдбата на Сизиф

"Свободна България", литография на Георги Данчов-Зографина

Ботев и Левски са български патриоти с мирова идентичност. Те бяха изпратени на българския народ, за да му покажат пътя отвъд затворения кръг – съдбата на Сизиф.

Митът за Сизиф – има ли нещо друго, което толкова пълно да описва българската национална съдба, българския национален характер? Има ли още места по широкия свят, освен България, където творческият акт да е съпроводен с повече усилия, повече неразбиране, повече съмнение в смисъла и успеха на всяко едно начинание?

Ботев и Левски бяха изпратени на България, за да разсеят съмненията й, да хвърлят светлина върху пътя й, да дадат личен пример за достойнство и саможертва в името на Свободата. Че какво осмисля човешкия живот повече от Свободата?

Недоволни сме, отчаяни сме, на ръба сме да се предадем – да заминем нанякъде, да емигрираме навън или навътре… Но това са измамни пътища.

Истински път има и той е осветен – осветен е от саможертвата на Ботев и Левски. Не сме достойни да светим така – дори и с малка част от тяхната светлина. Дано намерим смелост поне да пристъпим по техния път…

Та дано, ако сме повече, личната ни плахост и мракът в душите ни се поразсеят…

Поклон!


От профила на Огнян Минчев във Фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90