Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ботичели в светлината и сянката на Медичите (видео)

„Мастър ъф арт“ с филм за Йосиф Шамли и за изложбата с български художнички в Софийската градска галерия

Сцена от „Ботичели. Флоренция и Медичите“ - Ботичели в светлината и сянката на Медичите (видео)

Сцена от „Ботичели. Флоренция и Медичите“

Светлината и сенките на Медичите, покровители на Ренесанса във Флоренция, са темите на филма „Ботичели. Флоренция и Медичите“, който ще постави началото на тазгодишното издание на фестивала за документално кино „Мастър ъф арт“. Церемонията по откриването ще се състои на 10 февруари в кино „Люмиер“.

Сюжетът пренася зрителите в златното минало на ренесансова Флоренция на Лоренцо де Медичи – рай за изкуството и културата, параван на борби за власт, интриги и брутално насилие. Сандро Ботичели улавя в картините си както светлината, така и сенките на епохата. От началото на кариерата му под крилото на фамилията Медичи, Ботичели се доказва като създател на съвършената красота, намерила виртуозен израз в картините „Алегория на пролетта“ и „Раждането на Венера“.

Над 40 филма – чуждестранни и български, ще бъдат част от предстоящото издание на „Мастър ъф арт“, съобщи пред „Площад Славейков“ Найо Тицин, основател на фестивала.

Ден след откриването предстои премиерата на „Пеещите артисти“ по едноименния проект на Игор Марковски за създаването на нови песни, писани специално за популярни български актьори. Ще бъде показан и филмът за покойния актьор Йосиф Шамли на Касиел Ноа Ашер, в който участват негови колеги от театъра като Владимир Карамазов, Диана Добрева и Юлиан Вергов.

Публиката ще има още една възможност да преживее „Жените художници“, хитовата изложба в Софийската градска галерия, която бе избрана за Културно събитие на годината след гласуване на читателите на „Площад Славейков“. Продукцията е на „Мастър ъф арт“, част от новата поредица „Изложби на екран“.

В програмата влизат още филми за Алфред Хичкок, Чарли Чаплин, Труман Капоти, Тенеси Уилямс, Марсел Марсо, италианския архитект Алдо Роси, най-продаваната съвременна украинска художничка Зоя Черкаски и много други.

Специална рубрика „Музика под свастиката“ е отделена за ролята на пропагандната музика по време на Третия райх.

Финалът на фестивала ще бъде с „Геният на Джани Версачи е жив“, пълнометражен документален филм за живота и кариерата на знаменития италиански дизайнер с участието на Елтън Джон, Наоми Кембъл, Синди Кроуфорд, Джон Бон Джоуви, Джеймс Хайд и други.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90